Batoniki pełne zdrowia i energii

fit batoniki

Kocham zdrowe słodkości! W ogóle kocham słodkie jedzenie, ale ze względu na chęć zachowania szczupłej sylwetki, zawsze wybieram te FIT. Fit łakocie pozwalają mi zaspokoić ochotę na słodkie co nie co, a przy okazji nie rujnują mojej figury. Spytacie, czy słodycze mogą być zdrowe? Oczywiście, że tak! Wystarczy, że sami je wykonamy przy użyciu odpowiednich produktów. Jeśli cukier zastąpimy daktylami, a mąkę płatkami czy bananami, wówczas uzyskamy łakocie zdrowe, smaczne i… małokaloryczne. Takie rarytasy możemy jeść bez wyrzutów sumienia. W dzisiejszym poście chciałam Wam zaproponować coś absolutnie niesamowitego – energetyczne batony. W ich składzie nie znajdziecie nic zbędnego. Wszystkie składniki są tak dobrane, aby energetyczne batony smakowały i faktyczne dodawały mocy. Batony robi się w dość prosty sposób. Z poniższych składników powinno wyjść 10 batoników 🙂

energetyczne batony z masłem orzechowymSkładniki:

– 2 banany (najlepiej dojrzałe)

– 2 jajka

– 100g dobrych suszonych daktyli

– 2 łyżki masła orzechowego

– 140g płatków owsianych

– 80g niepalonej kaszy gryczanej

– słonecznik

– pestki dyni

– kardamon do smaku

Przygotowanie:

Daktyle przekładamy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut, aby zmiękły. W innej misce, umieszczamy banany i dokładnie je blendujemy. Do zblendowanych bananów dodajemy jaja, masło orzechowe i rozmiękczone daktyle. Całość raz jeszcze blendujemy na gładką masę. Następnie do bananowej masy dodajemy słonecznik i pestki dyni (na oko), a także kaszę gryczaną, płatki owsiane i odrobinę kardamonu. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na pergamin. Grubość masy nie powinna przekraczać 3cm. Kroimy w batony. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

 

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.