Szukaj
Close this search box.

Domowa czekolada grzechu warta!

domowa czekolada z owocami

Spis treści

Macie ochotę na coś słodkiego? Co powiecie na domową, zdrową i co najważniejsze – nietuczącą czekoladę? Smakuje naprawdę rewelacyjnie, a do tego składa się z samych super produktów, które nie dość, że nie szkodzą, to na dodatek wspomagają działanie naszego organizmu. W składzie domowej czekolady znajdują się wyłącznie 4 składniki. Jest to nierafinowany olej kokosowy, masło orzechowe, kakao i na osłodę – syrop klonowy. Całość tworzy coś, od czego łatwo się uzależnić, ale jest to zdrowe uzależnienie, więc śmiało można 😉 Taka domowa czekolada może być przygotowana z dowolnymi składnikami. Mogą to być orzechy lub bakalie. Mogą to być również suszone owoce lub owoce liofilizowane. Ja ostatnio sięgam głównie po te ostatnie, bo wyglądają fajnie i ciekawie smakują.

Olej kokosowy

Nierafinowany olej kokosowy to produkt, z którym każdy z nas powinien zaprzyjaźnić się na dobre. Zawiera on unikalne kwasy tłuszczowe oraz całe mnóstwo witamin. Ma działanie przeciwzapalne, chroni przed nowotworami i osteoporozą. Ujędrnia i uelastycznia skórę, a także widocznie odmładza. Jest dobry dla naszego serca, a także pomaga zregenerować się po wysiłku. Dodaje energii i co ważne – pomaga spalić tłuszczyk, zwłaszcza z problematycznych partii brzucha i bioder.

Masło orzechowe

Zacznijmy od tego, że dobre masło orzechowe to takie 100% – bez soli, cukru i oleju palmowego. Tylko czyste orzechy i nic więcej. Przyjęło się, że masło orzechowe jest tuczące i należy go unikać. Błąd. Liczne badania na ten temat udowodniły, że masło orzechowe to największy sprzymierzeniec w walce ze zbędnymi kilogramami. Dzięki temu, że jest bogate w nienasycone tłuszcze, przyczynia się do spalenia tkanki tłuszczowej. Kwasy te skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy utracić kilka zbędnych kilogramów.

Kakao

Kakao posiada wyjątkowe wartości odżywcze. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom. Dodatkowo, kakao zawiera składniki, które skutecznie poprawianą nastrój i samopoczucie. Zwiększają również popęd seksualny! Ale uwaga! Nigdy nie sięgamy po kakao słodzone, gdyż takie może być pułapką. Wybieramy gorzkie kakao – tradycyjne lub bezglutenowe, jeśli mamy problemy z nietolerancjami pokarmowymi.

Domowa czekolada – przepis

Domowa czekolada, to wbrew pozorom produkt, który przygotowuje się w sposób banalnie prosty i szybki. Wystarczy rozpuścić wszystkie składniki, przełożyć je do foremki i wstawić do lodówki. Gotowi? To zaczynamy!

Składniki:

– 110g oleju kokosowego nierafinowanego,

– 200g masła orzechowego z kawałkami orzechów,

– 70g kakao bez cukru,

– 1/3 szklanki syropu klonowego

– dowolne dodatki: orzechy, ziarna kakaowca, owoce suszone lub owoce liofilizowane

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i podgrzewamy aż olej się rozpuści. Nie zagotowujemy! Przekładamy do blaszki (u mnie jednorazowa keksowka), uklepujemy, posypujemy dowolnymi dodatkami i siup do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, nasza domowa czekolada jest już gotowa do spożycia. Smacznego!!!