Gdy boli wątroba…

chora wątroba leczenie

Dzisiaj zajmiemy się wątrobą. Dlaczego? Bo to najważniejszy organ naszego ciała, a coraz częściej bywa przez nas traktowany po macoszemu. Nie dbamy o naszą wątrobę, w efekcie czego to zaczyna niedomagać i boleć. A ból wątroby nie należy do przyjemnych.

Narząd wszechstronny

Wątroba to narząd szalenie wszechstronny. Jako jeden z nielicznych pełni aż pół tysiąca różnych funkcji. Głównym zadaniem wątroby jest neutralizowanie toksyn i przekształcanie toksycznego amoniaku w mocznik. Ponadto, wątroba przerabia cukry, biała i tłuszcze. Bierze udział w magazynowaniu witamin A, D, E, żelaza oraz witamin z grupy B. Wytwarza żółć i magazynuje enzymy. Wspomaga utrzymywanie równowagi hormonalnej. I co ciekawe – ma niebywałe zdolności regeneracyjne. Nawet przy utracie większości  swoich komórek ( 75% !) jest w stanie pracować.

Dlaczego wątroba boli?

Generalnie wątroba nie boli, gdyż nie jest unerwiona. Ból jednak może się pojawić, gdy wątroba zaczyna się powiększać i uciskać otaczającą ją unerwioną błonę surowiczą. Dzieje się to na przykład po uczcie jedzeniowej. Stąd też częste bóle wątroby w okresie świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy, kiedy to prawie wcale nie odchodzimy od suto zastawionych stołów. Przyczyną dolegliwości bólowych wywołanych za sprawą wątroby może być nadmiar tłuszczu w diecie, nadmierne spożywanie alkoholu lub działalność niektórych wirusów. Codzienne jedzenie ciężkich, tłustych potraw niewątpliwie w krótkim czasie odbije się na stanie tego organu. Także systematyczne picie alkoholu spowoduje nie tylko ból, ale także uszkodzenia wątroby i zablokuje pracę hepatocytów.

Gdy boli wątroba – objawy

Ból wątroby najczęściej odczuwalny jest w górnych częściach jamy brzusznej, czyli w nadbrzuszu. W przypadku kolki żółciowej dolegliwości bólowe mogą wywoływać promieniowanie pod prawą łopatkę. Często bólowi towarzyszą wymioty. Niekiedy dolegliwościom bólowym towarzyszą męczące wzdęcia i uczucie rozpierania w jamie brzusznej.

Metody łagodzenia bólu wątroby

Zdrowie wątroby można zachować, jeśli będzie się stosowało odpowiednią dietę. Dla utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej tego organu należy jeść lekkie i najmniej przetworzone posiłki – najlepiej w regularnych odstępach czasowych. Ideałem jest spożywanie 5-6 posiłków co około 2 lub 3 godziny. Zjadane potrawy nie powinny być smażone w tłuszczu, a gotowane w wodzie lub na parze, duszone oraz pieczone w folii. Należy jeść jak najwolniej, aby ułatwić pracę zarówno samej wątrobie, jak i żołądkowi. Unikać należy potraw nie tylko tłustych i smażonych, ale także potraw pikantnych, napojów gazowanych, napojów kolorowych i wysokoprocentowych. Unikać należy pieprzu, curry, ostrej papryki, octu, musztardy i cząbru, które to bardzo podrażniają przewód pokarmowy. Powinno też zamienić się spożycie soli na zioła o działaniu stymulującym układ trawienny, np. imbir, mięta czy majeranek. Zbawiennie na wątrobę zadziałają wyciągi z nasion ostropestu plamistego i ziela karczochów oraz cały zestaw ziół regenerujących wątrobę.

Preparaty z ornityną i choliną

hepatil skład na wątrobęPrzy dolegliwościach wątrobowych pomocne są preparaty z aptecznej półki, które wspomagają pracę wątroby i przyczyniają się do właściwego metabolizmu tłuszczów. Na szczególną uwagę zasługują preparaty mające w swoim składzie ornitynę, jak np. Hepatil. Zadaniem występującej w składzie Hepatilu (czytaj więcej) ornityny (pod postacią l- asparginianu l-ornityny) jest zwiększenie syntezy mocznika oraz glutaminy, co z kolei przyśpiesza proces „odtruwania” organizmu z amoniaku. W skład Hepatilu wchodzi także cholina, która wspomaga usuwania tłuszczu z wątroby. Dodatkowo, zapobiega ona osadzaniu się jego złogów w naczyniach krwionośnych, niweluje objawy niestrawności, a także wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego.

 

 

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.