Jedyne takie mleko – pierwsze mleko matki

mleko matki skład

Karmienie piersią to niewątpliwie najlepszy sposób odżywiania noworodka i małego dziecka. Mleko mamy jest nie do przecenienia. To pokarm idealny dla noworodka, a potem niemowlęcia. Organizm kobiecy rozpoczyna produkcję mleka już w 16 tygodniu ciąży. Pierwsze mleko matki wytwarzane tuż po narodzinach dziecka nazywane jest siarą. Jest to mleko początkowe zawierające miedzy innymi immunoglobuliny A, czyli przeciwciała odpornościowe. Jest to swoisty rodzaj szczepionki jaką otrzymuje dziecko od swojej mamy. Ponadto w siarze znajdują się prostaglandyny – hormony, które nie są trawione przez żołądek noworodka, a osiadają na nim i na innych organach, by je chronić. Dlaczego jeszcze pierwsze mleko matki jest tak cenne? A także jak wygląda skład mleka matki? Tego dowiecie się z poniższego artykułu.

Siara – czyli bezcenne pierwsze mleko matki

Siara, czyli pierwsze mleko matki w swoim składzie zawiera mniej węglowodanów oraz tłuszczów niż mleko dojrzałe i bardzo bogaty zestaw soli mineralnych, witaminy A, sodu i chlorków. Dzięki swojemu wyjątkowemu składowi, pomaga dziecku zaadoptować się w nowym świecie, w którym czyha na nie wiele niebezpieczeństw. Siara działa jak naturalny antybiotyk i zwiększa ogólną odporność dziecka, dzięki zawartości przeciwciał odpornościowych. Immunoglobuliny A pomagają z kolei rozwinąć układ odpornościowy maluszka. Poza tym, pierwsze mleko matki działa silnie przeczyszczająco, co jest oczywiście zaletą, a nie wadą. Dzięki tej właściwości ułatwia maluchowi wydalanie smółki. Tym samym zmniejsza rozwój żółtaczki fizjologicznej, ponieważ razem ze smółką organizm pozbywa się bilirubiny. Warto w tym miejscu podkreślić, że siara zmniejsza ryzyko rozwoju alergii. To zasługa IgA, które uszczelniają przewód pokarmowy dziecka i chronią go przed czynnikami, które mogą uczulać.

karmienie piersią to najlepszy sposób odżywiania noworodka
karmienie piersią to najlepszy sposób odżywiania noworodka

Mleko matki skład

Mleko mamy nie ma stałego składu. Zmienia się z dnia na dzień, tym samym dostosowując się do potrzeb rozwijającego się i rosnącego dziecka. Ewoluuje wraz z rozwojem możliwości trawiennych oraz metabolicznych młodego organizmu. Co ciekawe, mleko mamy zmienia się nie tylko wraz ze wzrostem maleństwa. Inne jest także za dnia i w ciągu nocy, kiedy to zawiera więcej tłuszczu. Inne jest również podczas jednego karmienia. Na samym początku ma fazę wodną, a dopiero potem tłuszczową. Jeśli chodzi o skład mleka matki to jest to prawdziwa bomba składników odżywczych, jaką dziecko dostaje tylko raz w życiu. Siara, czyli to pierwsze mleko matki zawiera dużą ilość białka. Połowę białek stanowią tu immunoglobuliny, czyli przeciwciała odpornościowe. Te przeciwciała są dla noworodka niezwykle cenne i uważa się je za pierwszą naturalną szczepionkę, jaką dziecko otrzymuje od matki. W siarze obecne są również prostaglandyny, a więc hormony, które nie są trawione przez żołądek noworodka, a osiadają na nim i na innych organach, by je chronić – o czym była mowa wyżej. Skład mleka matki – tego pierwszego mleka obfituje także w bogaty zestaw soli mineralnych, sodu, chlorków i witaminy A. Więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ.

 

 

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.