Korzenne ciasteczka

korzenne ciasteczka bezglutenowe

Są tu jacyś wielbiciele ciasteczek? Chociaż nie wiem, czy to pytanie jest na miejscu, bo kto nie lubi ciastek 😉 Ja osobiście mogłabym się nimi zajadać od rana do wieczora. Ha! I bardzo często zajadam się. Już jakiś czas temu znalazłam sposób na zdrowsze ciastka, takie, które nie powodują wyrzutów sumienia, są wolne od zbędnych kalorii, nie odkładają się w niepożądanych miejscach, a co najważniejsze są zdrowe. Spytacie pewnie, jakim cudem ciastka mogą być zdrowe? Oczywiście, że mogą! Wystarczy tylko samodzielnie je upiec. Jeśli użyjecie odpowiednich produktów, jak zdrowa mąka, olej kokosowy zamiast masła czy masło orzechowe, Wasze ciastka będą nie tylko smaczne, ale i pożywne.

Dziś mam dla Was coś absolutnie wyjątkowego – korzenne ciasteczka bez glutenu. Fani masła orzechowego również będą zadowoleni, bo i dla masełka orzechowego znalazło się w nich miejsce. Ciastka robi się błyskawicznie i chyba jeszcze szybciej zjada. Są obłędne! Te korzenne ciasteczka świetnie spiszą się przy okazji zbliżających się świąt. Cudownie pachną piernikiem… Przepis to inspiracja z Internetu, ale oczywiście lekko zmodyfikowana pode mnie 🙂 Już teraz mówię Wam smacznego, bo smacznie będzie i to bardzo!

Przepis na korzenne ciasteczka

Składniki:

– 1 jajko

– 4 łyżki masła orzechowego (bez dodatku oleju palmowego i cukru)

– 4 łyżki mąki ryżowej

– 2 łyżeczki przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wygniatamy z nich ciasto. Następnie z ciasta firmujemy niewielkie kulki, które delikatnie spłaszczamy na kształt ciastek. Pieczmy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.