Kurczak z warzywami poleca się na obiad

kurczak z warzywami przepis

Kurczak z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Mięso z kurczaka idealnie sprawdza się w diecie dzieci, osób starszych oraz osób z delikatnym żołądkiem. Kurczak jest dietetyczny i lekkostrawny. Zawiera znikomą ilość tłuszczu, a w zamian obfituje w łatwo przyswajalne białko, witaminy i minerały. Kurczak z warzywami to wymarzone danie dla osób będących na diecie odchudzającej. Taka potrawa nie tuczy, a skutecznie chroni przed uczuciem głodu. Dostarcza też niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Co więcej – taki obiad robi się w bardzo prosty sposób. Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby zrobić sobie kurczaczka z warzywami. Oczywiście przepisów jest wiele. Można eksperymentować według własnych potrzeb i upodobań. Możemy przyrządzić sobie kurczaka z warzywami na słodko i ostro, dodając do niego co rusz to nowe warzywa. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, aby wybrać odpowiednie mięso. Dobrej jakości mięso z kurczaka to połowa sukcesu, a przede wszystkim gwarancja zdrowia!

Kurczak kurczakowi nierówny

Mięso z kurczaka może być cennym elementem diety pod warunkiem, że wybierzemy dobrej jakości mięso. Co to oznacza? Kupując kurczaka warto zwrócić uwagę z jakiej hodowli pochodzi. Nigdy nie sięgamy po mięso z niewiadomego źródła. Ideałem są kurczaki z hodowli ekologicznych, które karmi się paszą roślinną bez GMO (jak np. kurczaki Zagrodowe). Tego typu mięso pozbawione jest sterydów i antybiotyków. Nie tylko dobrze smakuje, ale także jest delikatne i zdrowe.

Kurczak z warzywami – przepis

kurczak z brokułami i marchewkąSkładniki

– 4 szklanki bulionu

– 4 marchewki

– pół opakowania mrożonych brokułów

– 2 podwójne piersi z kurczaka

– 4 szalotki

– 2 słodkie jabłka

– 1,5 szklanki ryżu

– suszony tymianek

– sól

– pieprz

– olej

Sposób przygotowania

Marchewki kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Kilka minut przed zakończeniem gotowania, dorzucamy do nich brokuły. Gotowe warzywa wyjmujemy z wody i osączamy na sitku. Ryż gotujemy w 3 szklankach bulionu. Mięso z kurczaka nacieramy przyprawami, a następnie smażymy na patelni. Pod koniec smażenia, do kurczaka dodajemy szalotki oraz jabłka pokrojone w plasterki. Wlewamy szklankę bulionu. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut. Gdy mięso będzie gotowe, wykładamy je na talerze, dokładamy ryż i dekorujemy brokułami z marchewką. Smacznego!!!

Inny – świetny przepis na kurczaka z warzywami znajdziecie tutaj: http://zagrodowy.pl/przepisy/kurczak-z-warzywami-i-chorizo/

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.