Kurczak ze szparagami poleca się na obiad

kurczak ze szparagami w sosie

Dziś może i nie będzie bardzo fit, ale na pewno będzie zdrowo i pysznie – wręcz przepysznie. W końcu od czasu do czasu należy się nam mała rozpusta. Kurczak ze szparagami podany w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na niedzielny obiad lub każdy inny. Lubicie szparagi? Ja uwielbiam, aczkolwiek na początku nie mogłam się do nich przekonać. Próbowałam i próbowałam. Bez skutki. Sama nie wiem, kiedy nastąpił przełom. Wiem tylko, że teraz gdy zaczyna się sezon na szparagi robię niemałe zapasy. Zalety i właściwości kurczaka, na pewno znacie. To świetne źródło łatwo przyswajalnego białka. Szparagi z kolei są niedocenioną skarbnicą witamin i składników mineralnych. Warto w tym miejscu podkreślić, że nie tylko zapobiegają powstawaniu nowotworów, ale także wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzające się. Dzięki temu, że są źródłem kwasu foliowego, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, spowalniają proces starzenia się i pomagają w regeneracji uszkodzonych komórek. Dzięki zawartości witaminy C i E – poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Świeże szparagi są niskokaloryczne. W 100 gramach zawierają zaledwie 18 kalorii. Nie można też zapomnieć, że szparagi to jeden z afrodyzjaków, więc na kolację z ukochanym będą jak znalazł. Wniosek jest jeden – nic tylko jeść szparagi!

Kurczak ze szparagami – przepis

Kurczak ze szparagami to danie zdrowe i dietetyczne. Ja postanowiłam dodać mu nieco pazura i… odrobinę więcej kalorii, stąd obecność sosu śmietanowego. Ale spokojnie, nie ma go zbyt dużo, więc na pewno nie zaszkodzi waszej sylwetce. Danie robi się szybko i w prosty sposób. Efekt? Osobiście jeszcze nie poznałam osoby, której kurczak ze szparagami nie zwaliłby z nóg.

kurczak ze szparagamiSkładniki:

– kurczak (polecam filet)

– 4 plastry szynki prosciutto

– 1 cebula

– sos sojowy

– 1 łyżeczka mąki pszennej

– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

– 1 szklanka śmietanki

– koperek

– sól

– pieprz

– 1 pęczek szparagów

Przygotowanie:

Szynkę prosciutto rwiemy na mniejsze kawałki i przez chwilę podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do niej posiekaną cebulę i kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną sosu sojowego. Smażymy aż mięsko nabierze ładnego, złocistego koloru. Gdy tak się stanie, na patelnię wlewamy trochę wody i dusimy do miękkości. Wyciągamy kurczaka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze śmietaną i dodajemy na patelnię. Następnie dorzucamy szparagi pokrojone na kawałki i chwilę dusimy. Dorzucamy posiekany koperek. Szparagi w sosie śmietanowym łączymy z przygotowanym wcześniej kurczakiem. Wykładamy na talerze. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!

Ps. Kurczak ze szparagami w wydaniu fit, a więc bez sosu śmietanowego można znaleźć tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/grillowana-piers-z-kurczaka-z-zielonymi-szparagami/

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.