Odbudowa flory bakteryjnej po antybiotykoterapii

Owsianka z owocami to zarówno probiotyk, jak i prebiotyk

Osłabienie po antybiotyku dopada niemal każdego z nas, zwłaszcza jeśli kuracja trwa długo. Co ciekawe, wcale nie musi być spowodowane walką z wirusem. To także objaw mocno osłabionej flory bakteryjnej. Poza brakiem energii i ogólnym rozbiciem mogą pojawić się problemy z układem pokarmowym, wzdęcia, biegunki, zaparcia. W trudniejszych przypadkach może nawet dojść do powstania grzybicy. Prawda jest taka, że antybiotykoterapia zaburza funkcjonowanie jelit, flory bakteryjnej i tym samym pogarsza ogólną kondycję naszego organizmu. To dlatego czujemy się zmęczeni i nie mamy na nic ochoty. Nie bez powodu mówi się, że jelita to nasz drugi mózg. To właśnie one odpowiadają za nasze zdrowie, dobre samopoczucie i siły witalne. Co zatem możemy zrobić? Na pewno niezbędna będzie odbudowa flory bakteryjnej. Tak naprawdę o to musimy zadbać w pierwszej kolejności. Jak odbudować florę bakteryjną jelit i jak wzmocnić osłabiony organizm po kuracji antybiotykami? O tym poniżej.

Jak odbudować florę bakteryjną jelit? Odpowiednia dieta

Wbrew pozorom odbudowa flory bakteryjnej wcale nie musi być trudna. I zazwyczaj taka nie jest. Jeśli zmienimy nawyki żywieniowe, wówczas wszystko pójdzie gładko i zakończy się sukcesem. Jednym ze sposobów na wzmocnienie organizmu po antybiotyku jest włączenie do codziennej diety produktów bogatych w kwas mlekowy Lactobacillus sp. Są to tzw. probiotyki naturalne, a więc pożyteczne żywe organizmy, dobre bakterie, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i zapewniają utrzymanie prawidłowej flory jelitowej. Pomagają też wzmocnić odporność, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów. Do tego typu produktów zaliczamy głównie przetwory mleczne, a więc zsiadłe mleko, maślankę oraz jogurty naturalne. To bardzo ważne, aby jogurty były naturalne. Te owocowe nie wykazują żadnego, nawet najmniejszego działania probiotycznego.

Odbudowa flory bakteryjnej po chorobie - sięgnij po jogurt naturalny

Dobre bakterie znajdziemy także w naszych rodzimych kiszonkach, a więc ogórkach, kapuście i naturalnym kwasie chlebowym. Ten ostatni uznawany jest za jeden z lepszych probiotyków. Regularne jego picie jest doskonałym sposobem na wzmocnienie organizmu po antybiotyku, poprawę pracy jelit i całego procesu trawienia. Do cennych probiotyków zaliczamy także naturalnie fermentowany ocet jabłkowy, fermentowane napoje roślinne oraz popularną w ostatnim czasie kombuche (grzybek herbaciany).

Uwaga! Dobrym źródłem bakterii probiotycznych są również fermentowane nasiona strączkowe, pasta miso (tradycyjna gęsta pasta japońska, produkowana ze sfermentowanych ziaren soi z dodatkiem jęczmienia lub ryżu, soli morskiej i enzymów kropidlaka) oraz tempeh (przypominający tofu).

Jeśli chcemy odbudować florę bakteryjną w jelitach, nie wolno nam zapominać o równoczesnym spożywaniu artykułów spożywczych o właściwościach prebiotycznych. Co to takiego? Prebiotyki, czyli substancje wprowadzane do pożywienia w celu pobudzania rozwoju prawidłowej flory jelit, stanowią pożywienie dla dobrych mikroorganizmów. Do naturalnych prebiotyków należą: czosnek, pomidor, cebula, aloes, siemię lniane, owies, jęczmień oraz banany. Bardzo duża ilość prebiotyków znajduje się także w cykorii, karczochach i roślinach strączkowych.

Nie dla cukru!

Szybka odbudowa flory bakteryjnej będzie możliwa, jeśli poza spożywaniem wspomnianych produktów probiotycznych i prebiotycznych jednocześnie zrezygnujemy z cukru i węglowodanów prostych, które stanowią pożywkę dla złych bakterii, grzybów i drożdży. Cukier to nie tylko słodycze, ale także napoje gazowane, wody smakowe i soki owocowe z kartonu. Jeśli należysz do łasuchów i trudno ci nawet myśleć o porzuceniu wszystkiego, co słodkie, jedz więcej owoców. Fruktoza, czyli naturalny cukier, pomoże Ci w zaspokojeniu apetytu na słodycze.

STOP dla żywności przetworzonej

Jeśli chodzi o wzmocnienie organizmu po antybiotyku, to ważną rolę w tym procesie odgrywa także ograniczenie żywności mocno przetworzonej. Tego typu produkty spożywcze pozbawione są większości substancji odżywczych, a dodatkowo zawierają sztuczne barwniki, polepszacze smaku, konserwanty i bardzo często szkodliwe tłuszcze trans, które negatywnie wpływają na kondycję układu pokarmowego oraz stan całego organizmu.

Gotowe dania nie sprzyjają odbudowie flory bakteryjnej jelit po antybiotyku

Odbudowa flory bakteryjnej – suplementy z probiotykami

Odpowiednia dieta to klucz do odbudowy flory bakteryjnej. Nie zawsze jednak mamy możliwość wybierać produkty niezbędne do prawidłowego jej działania. W sezonie jesienno-zimowym trudniej jest zaopatrzyć się w świeże i naturalne produkty. Dlatego w tym czasie powinniśmy postawić na suplementy diety zawierające pożyteczne szczepy bakterii. Ale uwaga! Warto skupić się na produktach, w których te szczepy są jasno oznaczone, jak np. suplementy GUUT IMMUNITY. Każda saszetka GUUT to zestaw dwóch kapsułek opracowanych przez ekspertów – probiotycznej i nieprobiotycznej. Co ważne, kapsułka probiotyczna wyróżnia się krótkim składem i zawiera jedynie ogromne ilości szczepów zdrowych bakterii, które zostały dokładnie przebadane pod kątem wpływu na nasze zdrowie. Druga kapsułka jest odpowiedzialna za wspieranie układu odpornościowego. Takie kompleksowe połączenie sprawia, że wspieramy nie tylko florę bakteryjną, ale również wzmacniamy i wspieramy układ odpornościowy naszego organizmu. Według badań przeprowadzonych na modelu układu pokarmowego człowieka w 2011 roku w Quebecu w Kanadzie, probiotyki najlepiej przyjmować w trakcie posiłku albo tuż przed nim. Jedzenie działa ochronnie w trudnych warunkach, jakie panują w żołądku.

 

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.