Upiecz sobie fit ciasto z mąki kokosowej

fit ciasto bez glutenu

Uwielbiam słodycze! Nie potrafię żyć bez ciast i ciasteczek. Jednakże od jakiegoś już czasu, staram się dokonywać bardzo świadomych wyborów. Zwracam uwagę na to, co ląduje na moim talerzu. I to nie tylko ze względu na nietolerancje pokarmowe, z którymi zmagam się od kilku lat, ale także z uwagi na sylwetkę. W końcu, jak każda kobieta chcę mieć płaski brzuch, zgrabne biodra i nogi. To, że zwracam uwagę na to, co jem, wcale nie oznacza, że odmawiam sobie wszystkiego, co najlepsze. Nigdy w życiu! Moje Drogie, dzisiejszym przepisem udowodnię Wam, że śmiało możemy jeść słodycze i jednocześnie nie borykać się z wyrzutami sumienia. Są bowiem takie słodkości, które zaspokajają chęć na dobre co nie co i nie rujnują efektów diety. Co powiecie na fit ciasto z mąki kokosowej z owocami? Jest bezglutenowe, bez laktozy i bez zbędnych tuczących dodatków. Jest lekkie, przyjemnie wilgotne i obłędnie aromatyczne.

Zdrowe nie znaczy nudne

Moje fit ciasto kokosowo-owocowe to prawdziwa poezja smaku. Jednocześnie to rarytas zdrowy i pożywny. Można się nim zajadać bez obaw, że coś tam pójdzie w biodra lub inne niepowołane miejsca. Ciacho robi się dość szybko, bo w zaledwie 15 minut, nie licząc pieczenia. Całą robotę odwala za nas piekarnik, więc nawet nie biorę tego pod uwagę. Składniki na fit ciasto też nie są jakieś skomplikowane. Wystarczy posiadać jajka, mąkę kokosową, olej kokosowy, miód, proszek do pieczenia i jakieś świeże owoce. U mnie są to maliny. Po pierwsze jest teraz na nie sezon, a po drugie to moje ulubione owoce. Zamiast malin możecie użyć borówek, jagód lub porzeczek. To co, zaczynamy?

Składniki:

– 6 jajek ( u mnie od kurek z wolnego wybiegu)

– 1/2 szklanki mąki kokosowej

– 2 łyżki miodu (lub syropu z agawy)

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)

– 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

– świeże owoce (u mnie maliny)

Sposób przygotowania:

Jajka ubijamy razem z miodem przy pomocy miksera. Po około 10 minutach, cały czas miksując, dodajemy olej kokosowy. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego!!!!

 

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.