Witaminy dla ciężarnych – o jakich pamiętać?

Spodziewasz się dzidziusia? Gratulacje! To bardzo piękny okres w życiu kobiety. Pewnie wiesz, że teraz wszystko będzie się kręcić wokół rozwijającego się w Tobie maleństwa. Wszystko, co teraz będziesz robić, a zwłaszcza to, co będziesz jeść każdego dnia, będzie mieć ogromne znaczenie. Warto więc zadbać o siebie i zdrową dietę już od pierwszych tygodni ciąży. Witaminy w ciąży odgrywają istotną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka. Twoja dieta musi być tak skomponowana, aby dostarczała wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Maluszek wszystko dostaje od Ciebie. Jeśli Tobie będzie czegoś brakować, zabraknie i jemu. Wszelkie niedobory z kolei mogą zaburzyć rozwój dziecka i wpłynąć na jego dalsze zdrowie. Które witaminy dla ciężarnych są najważniejsze? Niektórzy lekarze mówią o wielkiej piątce, do której należy m.in. witamina E, B i D. W ostatnim jednak czasie Polskie Towarzystwo Ginekologiczne przygotowało rekomendację, dzięki której Polki mogą dowiedzieć się, jakie witaminy dla ciężarnych są faktycznie najważniejsze.

Witaminy dla ciężarnych według Towarzystwa Ginekologicznego

Zgodnie z rekomendacją Towarzystwa Ginekologicznego, najważniejszymi witaminami dla przyszłych mam są witamina D, witamina A oraz witamina B9, a więc kwas foliowy – inaczej witamina życia. Jaką rolę odgrywają poszczególne witaminy? Witamina A ma istotny wpływ na rozwój wzroku u dziecka oraz wzrost i wzmocnienie kości. Uwaga! Witamina A chroni też przed upośledzeniem wzrostu płodu.

Kwas foliowy lub jak kto woli, witamina B9 jest chyba najważniejsza spośród wszystkich innych. Przede wszystkim odpowiada za właściwy rozwój cewy nerwowej, dlatego jej suplementację należy rozpocząć już na etapie planowania ciąży. Do czego może doprowadzić niedobór kwasu foliowego? Na pewno może skutkować przepukliną mózgowo-rdzeniową i bezmózgowiem. Niedobory witaminy B9 w pierwszym trymestrze ciąży może skończyć się również rozszczepem kręgosłupa. Zbyt mała podać tejże witaminy zwiększa także ryzyko poronienia. Kwas foliowy pełni również bardzo ważną rolę w procesie namnażania się i różnicowania erytrocytów z komórek macierzystych w szpiku kostnym, jak również odpowiada za przemianę aminokwasów i fosfolipidów. Bierze udział w syntezie zasad purynowych. Zgodnie z tym, co zalecają ginekolodzy z Towarzystwa Ginekologicznego, kobiety w ciąży powinny stosować kwas foliowy w ilości 0,4 mg dziennie.

Kolejna ważna witamina w ciąży – witamina D dba o prawidłowy rozwój kości dziecka, a jednocześnie przebudowę kości u matki. Tak naprawdę bez niej niemożliwe byłoby odpowiednie wchłanianie wapnia, ani też właściwy sposób przetwarzania kości. Jej niedobór może spowodować np. krzywicę u dziecka lub wolno zarastające się ciemiączko. Niedobory witaminy D mogą również spowodować zniekształcenia szkieletu, osłabienia mięśni brzucha i kończyn oraz opóźnienie rozwoju motorycznego. Zbyt mała ilość witaminy D może także wpływać na osłabienie układu odpornościowego matki, a co za tym idzie, większą podatność na łapanie infekcji. Odpowiednia podaż witaminy D zapobiega także ryzyku stanu przedrzucawkowego. Dzienna dawka witaminy D w czasie ciąży powinna wynosić 800-1000 IU.

witaminy dla ciężarnych źródła

Witaminy dla ciężarnych – gdzie szukać?

Witaminy dla ciężarnych można znaleźć w rozmaitych produktach spożywczych. I tak np. najwięcej kwasu foliowego zawierają: szpinak, sałata, ciecierzyca, natka pietruszki, brukselka, jarmuż, jajka. W nieco mniejszych ilościach, witaminę B9 znajdziemy w orzechach, brązowym ryżu, chlebie żytnim, czereśniach i wątróbce kurczaka. Źródłem witaminy A są m.in. produkty mleczne i samo mleko, a także słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, dynia. Owoce szczególnie bogate w karotenoidy to np. wiśnie, morele, brzoskwinie i śliwki. Produktem, który najczęściej wykorzystuje się do suplementacji i zawiera najwięcej witaminy A, jest tran pochodzenia rybiego. Witamina D to przede wszystkim ryby morskie: łosoś, dorsz, makrela. Źródła roślinne witaminy D to oleje nierafinowane, zwłaszcza olej lniany. Inne produkty bogate w tę witaminę to żółtko jaja, żółte sery oraz mleko.

Dodaj komentarz

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.