Wędzenie pstrąga – sposób na smaczną rybkę

jak uwędzić pstrąga

Spis treści

Tego, że ryby powinny na stałe zagościć w naszej diecie, nie trzeba nikomu przypominać. Dietetycy biją na alarm, aby zastąpić nimi mięso, którego spożywamy stanowczo za dużo. W przeciwieństwie do mięsa wieprzowego, wołowego, a nawet drobiowego, ryby zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Są też doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. A przede wszystkim mięso ryb obfituje w tak ważne dla zdrowia i dobrego samopoczucia kwasy omega-3 i omega-6. Ryby mają też jeszcze jedną zaletę – są dietetyczne, a do tego można przyrządzać je na różne sposoby. Dobrze smakują ryby wędzone, smażone, duszone i pieczone w folii.

Po które ryby warto sięgać?

Oczywiście ryby rybom nierówne. Niektóre z nich są zdrowsze od innych. I tak np. bardzo dobrą i zdrową rybą jest makrela. Chyba większość z nas preferuje ją w wydaniu wędzonym. Ta ryba to świetne źródło witaminy A, D, E i B. To także idealne źródło cynku, selenu, miedzi i jodu. Regularne spożywanie makreli poprawia kondycję skóry i opóźnia proces starzenia się organizmu. Do tego korzystnie wpływa na pracę serca i tarczycy.

Kolejną propozycją zdrowej ryby jest pstrąg. Dietetycy zgodnym głosem przyznają, że ta ryba stanowi idealną alternatywę dla mięsa drobiowego. Szczególnie polecana jest osobom na diecie odchudzającej. Pstrąg to przede wszystkim świetnej jakości białko, witaminy z grupy B oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie smaczny jest pstrąg wędzony. Można się nim zajadać solo lub w towarzystwie warzyw. Wędzony pstrąg to wciąż zdrowa ryba. Fakt, trochę składników odżywczych zostaje usuniętych w procesie wędzenia, aczkolwiek wciąż duża ich ilość pozostaje. Usmażenie pstrąga powoduje o wiele więcej strat, dlatego zawsze lepiej pstrąga uwędzić niż usmażyć. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. Ryb wędzonych powinny tylko unikać osoby mające problem z nadciśnieniem, a więc dzieci do 3 roku życia i ludzie starsi. Wędzenie pstrąga nie jest takie trudne, jak się wydaje. Przepis podam wam pod koniec tego artykułu.

Kolejną cenną rybą jest łosoś. Poza omega-3 i omega-6 ryba ta zawiera potas, jod i cynk. Z witamin znajdziemy w nim witaminę A, D, E i B. Składniki odżywcze zawarte w łososiu korzystnie wpływają na pracę mózgu, łagodzą bóle stawów, regulują poziom cholesterolu we krwi.

 

pstrąg wędzony

Wędzenie pstrąga – domowy sposób

Wędzenie pstrąga (zobacz tutaj: https://gazetalubuska.pl/ryby-wedzone-w-polsce-i-na-swiecie/ar/13719976) to czynność, którą możemy wdrożyć w życie również samodzielnie. Warunkiem jest posiadanie wędzarni. Sam proces nie jest skomplikowany. Potrzebny nam tylko pstrąg, sól kamienna oraz opcjonalnie: czosnek, pieprz lub ziele angielskie. Jak przebiega wędzenie pstrąga krok po kroku? Poniżej przepis.

Bierzemy pstrąga lub pstrągi – zawsze lepiej wędzić ryby w większej ilości. Nie skrobiemy, ale wycinamy skrzela. Następnie przygotowujemy zalewę. Dobrze, aby na 1 kg ryb przypadał 1 litr zalewy. Wkładamy do niej ryby i odstawiamy w chłodne miejsce (około 5 stopni Celsjusza) na około dobę. Po tym czasie, ryby wyjmujemy z zalewy i wieszamy na kilka godzin w pomieszczeniu o temperaturze 10 stopni Celsjusza. Zanim umieścimy pstrągi w wędzarni, możemy delikatnie wytrzeć ich powierzchnię ręcznikiem papierowym tak, żeby mieć pewność, że są suche. W przeciwnym razie, ryby się nie uwędzą tylko ugotują.

wędzony pstrąg przepis

Wędzenie pstrąga wymaga odpowiedniej temperatury. Zaleca się temperaturę około 50 stopni Celsjusza. Samo wędzenie powinno odbywać się przy uchylonych drzwiczkach lub daszku, żeby ruch powietrza był w miarę spory przy minimalnej ilości dymu. Pstrągi wędzimy około 6 godzin, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Na koniec podnosimy temperaturę do 80 stopni i podpiekamy rybki przez około godzinę.