Szukaj
Close this search box.

Pieczemy chlebek bananowy!

bezglutenowy chlebek bananowy

Spis treści

Od dłuższego już czasu przykładam wyjątkową wagę do tego, co ląduje na moim talerzu. Staram się jeść mądrze, świadomie i zdrowo. Uważnie czytam etykiety kupowanych produktów, a zamiast kupnego pieczywa, sięgam po te domowej roboty. Wbrew pozorom upieczenie ulubionego chlebka wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. W momencie, kiedy upiekłam swój pierwszy chlebek zrozumiałam, że na tym pierwszym się nie skończy. Złapałam bakcyla i niemalże nałogowo „produkowałam” domowe pieczywo. Szczególnie zakochałam się w chlebku bananowym. Wiem, że ma on swoje wierne grono fanek. Nic w tym dziwnego. Chlebek bananowy jest wyjątkowy pod każdym względem. Z jednej strony pozwala na przygotowywanie oryginalnych kanapek, z drugiej zaś – skutecznie zastępuje tradycyjne ciasto, bo co by nie mówić – jest przyjemnie słodki na swój sposób.

Na śniadanie i na deser

Chlebek bananowy to niezastąpiony dodatek do śniadania. Z powodzeniem sprawdzi się na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Genialnie smakuje z powidłami, dżemem i masłem orzechowym. Ja najbardziej uwielbiam chlebek bananowy z masłem orzechowym i świeżymi owocami – bananem pokrojonym w plastry, jagodami, malinami. Dzięki temu, że chlebek bananowy zarówno konsystencją, jak i smakiem nieco przypomina ciasto, z powodzeniem można się nim zajadać bez żadnych dodatków. Chleb bananowy to wynalazek godny Nobla. Z resztą – same spróbujcie.

Przepis na chlebek bananowy

Przepis na chleb bananowy znalazłam w zakamarkach Internetu. Troszkę go zmodyfikowałam pod siebie i gotowe. Ps. Proponowany przeze mnie chlebek bananowy jest całkowicie bezglutenowy, dzięki czemu mogą po niego sięgać osoby z nietolerancją glutenu lub nadwrażliwością na gluten.

Składniki:

 – 2 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)

– szklanka mąki gryczanej

– 2 jajka

– łyżka miodu

– łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie bezglutenowy)

Przygotowanie:

Banany kroimy na plasterki, a następnie blendujemy na idealnie gładką masę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do bananów dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, miód i żółtka. Całość blendujemy. Na koniec, do naszej masy ostrożnie dodajemy białka. Mieszamy łyżką i przelewamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!!