Szukaj
Close this search box.

Czas na smaczne co nie co – kabanos w cieście

kabanos drobiowy w cieście

Spis treści

Kabanos jako przekąska? Nie wyobrażam sobie niczego lepszego. Delikatnie chrupiące, a jednocześnie przyjemnie soczyste kabanosy są tak wszechstronne i uniwersalne, że można je serwować na sto różnych sposobów i w każdym wydaniu smakują obłędnie. Kabanos jest łatwy w przyrządzeniu i doskonale komponuje się z rozmaitymi dodatkami. Jego zaletą jest fakt, że można po niego sięgnąć w każdej chwili. Można go podać na ciepło i zimno. Można zaserwować w towarzystwie warzyw, sera oraz w cieście. Kabanos idealnie sprawdza się przy okazji niezapowiedzianych wizyt znajomych. Z powodzeniem można go podać na kolację lub przekąskę najbliższym. Biorąc pod uwagę fakt, że współczesny kabanos dostępny jest w różnych wersjach smakowych, nie musimy ograniczać się tylko do tych tradycyjnych. Genialnie smakują kabanosy drobiowe i wieprzowe, jak również serowe i chili. Fajne doznania smakowe zapewnia także kabanos dojrzewający – idealna propozycja dla najbardziej wymagających smakoszy. A co powiecie na kabanosy w cieście francuskim? Brzmi dość ekskluzywnie, wiem. Ale tak naprawdę przygotowuje się je w bardzo prosty sposób.

Kabanos w cieście francuskim

kabanos tarczyński
Kabanos Tarczyński

Kabanosy w cieście francuskim to prosta, szybka w przygotowaniu, a jednocześnie szalenie efektowna przekąska. Podana na szwedzki stół w trakcie przyjęcia czy spotkania ze znajomymi – od razu zrobi furorę. Jeśli w najbliższym czasie planujecie jakieś towarzyskie spotkanie, pomysł na przystawkę już macie. Gwarantuję, że nikt z Waszych znajomych nie będzie w stanie oprzeć się pieczonym kabanosom otulonym cudownie kruchym ciastem.

Składniki:

– 4 kabanosy (polecam kabanos Tarczyński)

– opakowanie ciasta francuskiego

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1 białko

– ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie, bazylia, czosnek, czosnek niedźwiedzi)

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, rozkładamy i kroimy w prostokąty. Kabanosy kroimy w mniejsze części. Koncentrat pomidorowy wykładamy do niewielkiej miseczki i mieszamy z ziołami. Gotowym sosem smarujemy każdy prostokąt z ciasta francuskiego. Na każdym prostokącie ciasta kładziemy kabanosa, a następnie zwijamy w rulon. Wierzch naszych ruloników smarujemy niewielką ilością koncentratu i białkiem. Ruloniki z kabanosami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy około 10 minut w 220 stopniach. Smacznego!!!