Szukaj
Close this search box.

Dieta bez soli, czyli stawiamy na zdrowie!

dieta bezsolna

Spis treści

Dieta bez soli to jeden z najmodniejszych trendów w ostatnim czasie. To jeden z trendów, który faktycznie wychodzi nam na zdrowie. O ile znikome ilości soli nie są w stanie negatywnie wpłynąć na nasz organizm, o tyle nadmiar soli jest już bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Nadmiar soli w diecie podnosi ciśnienie krwi, negatywnie działa na serce, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby naczyniowe i przyczynia się do powstania cukrzycy typu II. Z badań naukowych wynika, że nadmiar soli prowadzi nie tylko do udarów czy zawałów serca, ale także do zgonów! Ponoć każdego roku aż 2mln osób umiera z powodu diety obfitującej w tę właśnie przyprawę. Dieta bezsolna bywa błędnie mylona z nudnym i pozbawionym smaku odżywianiem. Jeśli zamienicie sól innymi przyprawami, codzienne potrawy będą pełne smaku i… aromatu. A możliwości jest całe mnóstwo!

Dieta bez soli – dlaczego warto?

Dieta bez soli niesie za sobą wiele korzyści. Przede wszystkim zapobiega powstawaniu groźnych dla zdrowia, a nawet i życia chorób. Do tego poprawia samopoczucie, wpływa na kondycję i lepszą wydolność organizmu. Sprawia, że czujemy się lżejsi, a co za tym idzie – mamy więcej energii. Nie można zapomnieć o tym, że sól uwielbia zatrzymywać wodę w organizmie, co skutkuje licznymi obrzękami. Przestawiając się na dietę bezsolną pozbędziemy się wszelkich obrzęków i opuchnięć. Nasze nogi od razu będą lżejsze, a obrzęki pod oczami znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Co ciekawe – dieta bezsolna pomoże również uporać się ze zmorą wielu kobiet, a mianowicie z cellulitem. I to nie wszystko. Profity odczujemy także na języku. Spytacie, w jaki sposób? To proste. Ograniczając sól staniemy się bardziej uwrażliwieni na inne smaki. A tych smaków jest naprawdę dużo. Na początku na pewno będziecie zaskoczeni jak różnorodna może być kuchnia. Nagle okaże się, że poszczególne dania mogą zachwycać całą feerią smaków, a nie tylko słonym smakiem.

dieta bez soli dlaczego warto
źródło: pixabay.com

A jeśli nie sól to co?

Dieta bezsolna wcale nie musi być mdła i pozbawiona wyrazu. Może być szalenie przyjemna i zróżnicowana. W dzisiejszych czasach mamy dostęp do tylu przypraw, że w głowie może się zakręcić. Mamy przyprawy ostre, korzenne, słodkie, orientalne, gorzko-słodkie, wytrawne, itd. Zioła i mieszanki ziołowe potrafią zdziałać cuda z rozmaitymi daniami, a do tego są o wiele zdrowsze dla naszego organizmu. Na jakie zioła i przyprawy warto postawić?

dieta bezsolna
źródło: pixabay.com

Zioła prowansalskie

Tym, co nie lubią eksperymentować i chętnie chodzą na łatwiznę polecam zioła prowansalskie. To chyba najlepszy wynalazek wszech czasów! Z powodzeniem dodamy je do każdej potrawy – bez wyjątku! Jajecznica, omlety, leczo, warzywa w sosie pomidorowym, pizza – to tylko przykłady dań, które kochają zioła prowansalskie i świetnie się z nimi dogadują.

Imbir

Genialnym wynalazkiem jest też imbir. Do tej przyprawy trzeba dorosnąć, ale warto to zrobić. Imbir słynie z wyjątkowego smaku, który z jednej strony jest dość pikantny, a z drugiej – słodki. Dzięki temu idealnie pasuje do wielu dań. Imbir można dodać do kurczaka, wieprzowiny i ryb. Przyprawa ta świetnie współgra także z czosnkiem. Ten duet sprawi, że raz na zawsze zapomnicie o soli.

Kminek

Bliższe relacje warto nawiązać również z kminkiem i to nie tylko dlatego, że przeciwdziała skutkom przejedzenia się. Kminek jest genialnym dodatkiem do potraw rybnych. Sprawdza się też w przygotowaniu konserwowych ogórków, pomidorów i kiszonej kapusty.

Bazylia

Jeśli dieta bez soli to na pewno w waszej kuchni musi znaleźć się bazylia. Dzięki niej w prosty i bezbolesny sposób wyeliminujecie z diety sól. Świeża bazylia znakomicie łączy się z pomidorami. Pasuje też do warzyw, grillowanego mięsa oraz ryb. Jest nieodzownym dodatkiem dań kuchni śródziemnomorskiej.

Rozmaryn

To jedna z najbardziej aromatycznych przypraw świata. Doskonale łączy się z wszelkimi sosami do makaronów. Świetnie współgra z pieczonymi ziemniakami. Idealnie sprawdza się do przygotowania szybkiej marynaty do ryb i mięsa.

Dieta bez soli otwiera przed nami niesamowite doznania kulinarne. Wszelkie eksperymenty warte są każdego wysiłku. Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z dietą bezsolną i szukacie nowych smaków lub pomysłów na pyszne i ciekawe dania bez soli, koniecznie zajrzyjcie tutaj: http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli