Kardamon to przyprawa, która w końcu zaczyna podbijać serca Polaków. Coraz częściej sięgamy po nią zamiast cynamonu. I nie ma w tym nic dziwnego, gdyż kardamon to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Przyprawa charakteryzuje się dość łagodnym, a jednocześnie wyrazistym smakiem. W jej aromacie można wyczuć nuty kamfory i cytryny. Trzeba w tym miejscu wspomnieć, że kardamon stanowi idealny dodatek do różnego rodzaju dań. Świetnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym oraz z rybami. Przyprawa stanowi także cenny dodatek do deserów. Już szczypta kardamonu potrafi nadać zupełnie nowego charakteru nie tylko tradycyjnym wypiekom świątecznym, ale również zwykłym ciasteczkom, np. orzechowym.
Do czego warto dodać kardamonu
Kawa z kardamonem to dla niektórych klasyka gatunku. Do czego jeszcze warto dodać kardamon? Na pewno do racuchów i babki drożdżowej. Poza tym, ta jakże aromatyczna przyprawa świetnie uzupełni smak naleśników oraz niektórych napojów. Dodana do grzanego wina, doskonale rozgrzeje organizm i będzie świetnym sposobem na przeziębienie. Fajnie sprawdzi się też w domowych nalewkach i kompotach owocowych. I to nie wszystko. Kardamon jest również idealnym dodatkiem do potraw na bazie kaszy bulgur lub ryżu. Może być także dodawany do dań curry.
Kardamon i jego cenne właściwościami
Wiemy już, że kardamon to przyprawa wszechstronna, która potrafi podkręcić smak różnych potraw – słodkich i wytrawnych. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakimi właściwościami się odznacza. Przede wszystkim, zawarte w kardamonie olejki eteryczne działają rozkurczowo, a to oznacza, że przyprawa dobrze sprawdzi się w przypadku problemów trawiennych. Będzie zbawieniem przy niestrawności i wzdęciach. Co ciekawe – kardamon hamuje również rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie wrzodów żołądka Doskonale sprawdza się przy infekcjach wirusowych. Pomaga zwalczyć kaszel i katar. Skutecznie rozgrzewa organizm. Uwaga! Ta przyjemna przyprawa skutecznie odświeża oddech. Wystarczy przez kilka minut żuć ziarenka kardamonu, a oddech od razu odzyskuje świeżość. I na koniec dobra wiadomość, zwłaszcza dla pań, które walczą ze zbędnymi kilogramami. Spożywanie kardamonu pobudza wydzielanie soków trawiennych, które z kolei przyspieszają przemianę materii. A jak wiadomo, szybsza przemiana materii, to mniej kilogramów na wadze.
Related Posts
- Rozgrzewające przyprawy
Zima w pełni, a co za tym idzie - temperatury niestety nas nie rozpieszczają. O…
- Urodowy niezbędnik: tusz do rzęs
Kobieta do wykonania codziennego makijażu potrzebuje zaledwie trzech kosmetyków: dobrego podkładu do twarzy, różu do…
- Jazda na rolkach. Sprawdź dlaczego warto!
Jazda na rolkach cieszy się dużym powodzeniem. Jeżdżą mali i duzi. Jeżdżą kobiety i mężczyźni.…