Kurczak w sosie curry to popularne danie wywodzące się z kuchni indyjskiej. To kawałki kurczaka podane w aksamitnym sosie, wykonanym na bazie przyprawy masala. Przyprawę masala możesz kupić w większości sklepów spożywczych, lub przygotować samodzielnie w swojej kuchni. Kurczak curry jest znany ze swojego wybitnego smaku i właściwości rozgrzewających. To danie najczęściej podaje się z ryżem, albo indyjskim chlebkiem naan. To doskonały sposób na pyszny obiad!
Co to jest curry?
Nazwa „curry” określa danie wykonane z mięsa, ryby lub warzyw, które jest duszone w gęstym sosie z dodatkiem curry. Curry to korzenna mieszanka, będąca narodową, indyjską przyprawą. Słowo „curry”, choć dziś kojarzy się ze sproszkowaną przyprawą, tak naprawdę oznacza „sos”. Curry w proszku jest produkowane w głównej mierze dla turystów, natomiast potrawy w Indii są doprawiane świeżą, korzenną mieszanką, noszącą nazwę masala.
Curry swoją charakterystyczną, żółtą barwę i delikatny, goryczkowy posmak, zawdzięcza kurkumie. Kurkuma określana jest mianem indyjskiego szafranu. W dobrej masali znajdziesz też czarny pieprz i papryczkę chili – to właśnie one decydują o ostrości dania. Goździki, cynamon i imbir nadają masali korzenny, słodkawy posmak. W trakcie podsmażania wyczuwalna jest nuta nasion gorczycy, kolendry i kuminu. Przyprawy są podsmażane w całości, a następnie, za pomocą moździerza, rozgniatane.
Przygotowanie mieszanki w domu może być nie lada wyzwaniem. Dobrym rozwiązaniem może okazać się zakup gotowej pasty curry – w sklepie znajdziesz opcje o różnej intensywności smaku. Gotowego przepisu na tradycyjne curry nie ma – różni się w zależności od preferencji indyjskiego kucharza.
Kurczak curry – czego potrzebujesz?
Aby przygotować kurczaka curry będziesz potrzebować kilku składników. Znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym. Dzięki nim przygotujesz bardzo dobre, pożywne i aromatyczne danie!
Czego będziesz potrzebować? Zaopatrz się w:
- podwójną pierś z kurczaka;
- 1 sztukę czerwonej papryki;
- 1 sztukę cebuli;
- 3 duże ząbki czosnku;
- 1 mały kawałek korzenia imbiru;
- 1 szklanka mleczka kokosowego;
- 1/2 szklanki bulionu (np. drobiowego);
- 4 łyżki oliwy;
- 2 łyżki łagodnej pasty curry;
- 1 łyżka przyprawy curry
Sposób przygotowania
W pierwszym etapie umyj i pokrój kurczaka w kostkę. Pamiętaj, aby odkroić niechciane kawałki i żyłki. Umieść go w osobnej misce. Do tej miseczki dodaj łyżkę przyprawy curry, a następnie wymieszaj i odstaw. Umyj i osusz warzywa – cebulę i czerwoną paprykę. Następnie pokrój je w niewielką kostkę. Pamiętaj o opróżnieniu papryki z nasion i gniazda. Obierz i posiekaj imbir oraz czosnek.
Kolejny krok przygotowania to rozgrzanie patelni z 4 łyżkami oliwy. Wybierz patelnię o grubym spodzie i wysokich bokach. Na rozgrzanym oleju podsmaż najpierw paprykę oraz imbir. Po około dziesięciu minutach dodaj pozostałe warzywa oraz czosnek. Dodaj zamarynowane mięso. Kontynuuj smażenie. Całość mieszaj regularnie. Smaż bez przykrywki na średniej mocy.
Gdy całość ładnie się zarumieni, dolej pół szklanki bulionu drobiowego. Jeżeli wolisz, możesz użyć warzywnego, a w ostateczności i samej wody. Zamieszaj. Dodaj szklankę mleczka kokosowego – im gęstsze, tym lepiej. Nada poprawie aromatu i orientalnego smaku. Zamieszaj. Dodaj dwie, czubate łyżki pasty curry – jeśli masz ostrą pastę, możesz dodać tylko jedną. Wedle potrzeby, możesz dołożyć więcej pasty curry przed podaniem dania.
Jeżeli nie mogłeś znaleźć pasty curry w sklepie, wykorzystaj curry w proszku albo mieszankę przypraw i ziół (kolendrę młotkowaną, chilli, pieprz, cynamon, mielone goździki, gałkę muszkatołową, kardamon oraz kminek). Opcjonalnie do mieszanki przypraw możesz dodać szczyptę kozieradki, kminu rzymskiego oraz odrobinę trawy cytrynowej. Wymieszaj całość i podgrzewaj do dziesięciu minut, aby wydobyć maksimum smaku.
Przed podaniem dania, koniecznie sprawdź smak dania. Za pomocą mleczka kokosowego lub śmietanki 30% zmniejszysz jego ostrość. Potrawę możesz doprawić imbirem oraz chili. Aby uzyskać więcej kwasowości, dodaj sok z limonki. Jasny syrop, np. klonowy, nada dodatkowej słodyczy.
Z czym podawać kurczaka curry?
Kurczak curry wspaniale komponuje się z chlebkiem naan, który możesz wykonać w domu. Możesz go też zakupić w specjalnym sklepie lub restauracji. Często tę potrawę podaje się z ryżem jaśminowym. Ten rodzaj ryżu dobrze pasuje do mięsa drobiowego. Jest delikatny w smaku, jego ziarna są długie i smukłe, a po ugotowaniu zachowuje sypkość. Druga opcja to ryż typu paraboiled – trudno go rozgotować, a dodatkowo się nie klei. Co jest dodatkową zaletą – jest bogaty w witaminy i minerały.
Jeżeli preferujesz dodatki warzywne, możesz skorzystać z pomidorów całych albo niewielkich, pomidorków koktajlowych. Sprawdzą się różnokolorowe papryki, a także cieciorka, fasola, bataty, kukurydza, czy nawet kalafior.
Kurczak curry – porady
Jeśli preferujesz dania bezmięsne, kurczaka możesz zastąpić tofu naturalnym. Zamiast bulionu drobiowego, możesz też wykorzystać bulion warzywny. Do kurczaka curry możesz dodać kolendrę – ma bardzo specyficzny smak, jednak nadaje potrawom wyjątkowego, orientalnego posmaku. Większa zawartość gęstego mleka kokosowego dodaje aromatu, a co więcej – sprawia, że danie jest bardziej sycące. Dla słodszej wersji skorzystaj z dodatku ananasa.
Related Posts
- Kurczak z warzywami poleca się na obiad
Kurczak z warzywami to świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad. Mięso z kurczaka idealnie…
- Kurczak ze szparagami poleca się na obiad
Dziś może i nie będzie bardzo fit, ale na pewno będzie zdrowo i pysznie –…
- Nowy rok – na zdrowie!
Wymyślając postanowienia noworoczne i ich czas realizacji warto pogodzić optymistyczne myślenie z własnymi możliwościami i…