Szukaj
Close this search box.

Lody czy sorbety – co wybrać w upalny dzień?

orzeźwiające sorbety

Spis treści

Lato to czas, kiedy zdarza nam się zapomnieć o diecie i aktywności fizycznej. W zamian tego z uśmiechem na twarzy oddajemy się błogiemu lenistwu. W upalne dni uwielbiamy raczyć się mrożoną kawą i… lodami. Te ostatnie stanowią uzależnienie nie tylko małych, ale także i dużych. Niektórzy z nas dla rozgrzeszenia lub mniejszego poczucia wina wybierają sorbety. Jak to więc jest z tymi mroźnymi przekąskami. Które są zdrowsze i mniej tuczą? Lody czy sorbety – co powinnyśmy wybrać nie chcąc przytyć zbyt dużo?

Orzeźwiające sorbety

lody czy sorbety
źródło: pixabay

Sorbety to słodkości, które powstają na bazie owoców. Dobrej jakości sorbet jest cennym źródłem błonnika pokarmowego i może być potraktowany jak porcja owoców. Ale tak jak mówię – wyłącznie ten dobrej jakości. W porównaniu do większości lodów na bazie mleka i śmietany, sorbety są mniej kaloryczne. Na pewno zawierają mniej tłuszczu niż lody. Niestety, niektóre rodzaje mogą posiadać dość spore ilości cukru. Tak, czy siak – osobom, które nie chcą wrócić z wakacji z nadbagażem w postaci kilku dodatkowych kilogramów, dietetycy polecają owocowe sorbety zamiast lodów śmietankowych lub czekoladowych. Sorbety można też przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy tylko zamrozić ulubione owoce, a na drugi dzień dokładnie je zblendować. Taka mroźna słodycz na pewno wyjdzie nam na dobre i nie spowoduje przytycia. A tak na marginesie, kupny sorbet to około 50 kalorii w 100 gramach, więc naprawdę bardzo mało.

Lody mleczne

lody czy sorbety
źródło: pixabay

Trzeba przyznać, że lody na bazie mleka sycą dłużej niż wodniste sorbety. Niestety, przy okazji zawierają też więcej kalorii. Kaloryczność lodów mlecznych bywa dwa razy większa niż kaloryczność sorbetów. Czy jest coś dobrego w lodach? Oczywiście, że tak! Są cennym źródłem wapnia, gdyż w większości przypadków zawierają mleko. A jak wiadomo zawarty w lodach wapń korzystnie wpływa na kości. Z kolei laktoza z lodów korzystnie oddziałuje na mikroflorę, ułatwiając przyswajanie wapnia i fosforu. Niektóre z lodów mogą mieć mniej cukru niż sorbety. Ale są to oczywiście sporadyczne przypadki. Wielbiciele lodów wcale nie muszą od razu przerzucać się na sorbety, zwłaszcza jeśli nie lubią owocowych smaków. Wystarczy tylko wybrać lody bez dodatków w postaci sosów, syropów, czekolady, kolorowej posypki, itp. W 100 gramach lodów śmietankowych jest około 160 kalorii. Lody waniliowe to około 140 kalorii, a lody z automatu, którymi uwielbiamy raczyć się nad morzem to mniej więcej 140 kalorii.