Olej to niezastąpiony produkt w kuchni. Większość z nas wykorzystuje oleje do smażenia oraz doprawiana sałatek. Niektóre oleje genialnie sprawdzają się przy wypiekach. Które oleje są najzdrowsze? Oczywiście te tłoczone na zimno. Posiadają one wysoką wartością odżywczą. Dostarczają nie tylko niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, ale również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ponadto w olejach zawarte są przeciwutleniacze zapobiegające procesom starzenia. Po które oleje warto sięgać? Poniżej prezentuję wam zdrowe oleje. To właśnie na nich warto skupić swoją uwagę.
Zdrowe oleje – olej z awokado
Mój osobisty numer jeden, choć nie wszyscy mieli okazję, żeby go spróbować. Olej z awokado posiada lekko orzechowy zapach i maślane nuty smakowe. Co ciekawe, w przeciwieństwie do samego owocu awokado, nie ma tłustego posmaku. Istotną wiadomością jest to, że jest bardziej odporny na temperaturę niż inne szlachetne oleje. Świetnie nadaje się do sałatek i sosów. Może stanowić dodatek do zup typu kremy. Wzbogaci smak krewetek oraz dań na bazie warzyw ugotowanych na parze. Olej z awokado to także doskonały dodatek do grillowanego białego mięsa.
Zdrowy olej rzepakowy
Olej rzepakowy charakteryzuje się lekko słodkim smakiem oraz wyrazistym orzechowym zapachem. W konsystencji jest dość gęsty. Doskonale nadaje się do smażenia i sałatek. Można dodawać go do świeżego pieczywa lub wiejskiego twarogu. Fajnie sprawdzi się w sałatkach na bazie sezonowych warzyw. Będzie też dobrą bazą do stworzenia różnego rodzaju sosów. Olej rzepakowy to świetna alternatywa dla oliwy z oliwek, dlatego nie bój się dodawać go do hummusu.
Z orzechów włoskich
Orzechowy olej to prawdziwa perełka, która genialnie podbija smak potraw. Nadaje się do sosów typu winegret. Stanowi też idealny dodatek do pieczonych warzyw, sałatek na bazie sera brie i gruszki, a także do świeżo ugotowanego makaronu. Co ciekawe, fani zdrowego stylu życia, olej z orzechów włosków lubią dodać do smoothie oraz musów owocowych z bananem. Orzechowym olejem wykańczaj dania z owoców morza i ryb.
Sezamowy
Olej z prażonego sezamu ma dymny zapach i smak o wyrazistych nutach orzechowych. Najlepiej odnajduje się w marynatach i dressingach w stylu azjatyckim. Świetnie współgra z czosnkiem i imbirem. Fajnie podbija smak potraw z brązowego ryżu. Nadaje się do grillowanych ryb i owoców morza, jak również pieczonych warzyw. Niektórzy olej sezamowy wykorzystują do doprawiania lodów domowych.
Related Posts
- Zrób sobie tosty na śniadanie!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli chcemy być szczupłe, atrakcyjne i zdrowe, na…
- Zdrowe przekąski, po które warto sięgać
Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta zakłada spożywanie 3 głównych posiłków oraz 2 mniejszych przekąsek. Niestety…
- Dieta dla mocnych i zdrowych włosów
Zdrowe, lśniące i mocne włosy to najlepsza wizytówka każdej z nas. Niestety bardzo często, nasza…