Szukaj
Close this search box.

Bez wyrzutów sumienia – ciastka z amarantusa

ciasteczka z amarantusa

Spis treści

Mam nadzieję, że znacie amarantus ekspandowany? W ostatnim czasie te małe, niepozorne ziarenka święcą prawdziwe triumfy. Ja sama nie wyobrażam sobie życia bez amarantusa. Malutkie kuleczki o lekko słodkim smaku towarzyszą mi od dłuższego już czasu. Zazwyczaj dodaję je do jogurtu i tym samym otrzymuję fajne danie śniadaniowe – zdrowe i pożywne jednocześnie. Od jakiegoś czasu, z amarantusa ekspandowanego, namiętnie piekę ciasteczka. To moja przysłowiowa deska ratunku na gorsze dni, kiedy po prostu muszę zjeść coś słodkiego.

Amarantus – zboże XXI wieku

Amarantus nazywany jest zbożem XXI wieku. Stanowi doskonałą alternatywę dla wielu dostępnych na rynku produktów. Pod względem zawartości żelaza, amarantus nie ma sobie równych. Zawiera aż 5 razy więcej żelaza, niż szpinak lub pszenica. Jest także niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Amarantus jest też cennym źródłem wielu składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.

Pyszne ciastka z amarantusa

Amarantus ekspandowany to szalenie wdzięczny produkt w kuchni. Z powodzeniem przygotujecie z niego pyszne i zdrowe ciastka – pełne energii i witamin. Ciasteczka robi się bardzo szybko i bardzo prosto. Czas przygotowania ciastek to około 5 minut. Czas pieczenia = 15 minut. Czy można wymarzyć sobie lepsze słodkości? Ciastka z amarantusa można jeść bez zbędnych wyrzutów sumienia. Nie ma w nich ani glutenu, ani laktozy, dzięki czemu mogą być spożywane także przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Ciasteczka możecie także urozmaicać według własnych upodobań, dodając do nich ulubione składniki – suszone owoce, pestki, kakao, itp. To co, gotowi? Zaczynamy!

Składniki:

– 2 jajka

– 2 szklanki amarantusa ekspandowanego

– 2 łyżki miodu lub syropu z agawy (u mnie syrop)

– suszone owoce (u mnie żurawina i śliwka)

Sposób przygotowania:

W misce roztrzepujemy jajka. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca. Po co brudzić sprzęty mechaniczne? Następnie do jajek dodajemy amarantus, syrop z agawy lub miód i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy ulubione bakalie. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, które wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy na kształt ciastka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!