Szukaj
Close this search box.

Garnki ze stali chirurgicznej – garnki dla wymagających

garnki ze stali chirurgicznej zalety

Spis treści

Każdy, kto kocha gotować dobrze wie, że podstawą udanych eksperymentów i przygód kulinarnych są odpowiednie zestawy garnków. Te najwyższej jakości dbają o komfort i wygodę gotowania, a także wpływają na wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. Jeśli chcecie gotować zdrowo, musicie zaopatrzyć się w dobre garnki. Dobre czyli jakie? Obecnie za najlepsze z najlepszych uważa się garnki ze stali chirurgicznej. Na ich punkcie oszalał cały świat. Tego typu garnki goszczą w najlepszych restauracjach, u najlepszych kucharzy. Po garnki ze stali chirurgicznej coraz śmielej sięgają fani zdrowego i mądrego żywienia. Nasza świadomość zdrowego odżywiania się jest coraz większa, przez to coraz bardziej świadomie wybieramy garnki, które pozwalają nam gotować bez tłuszczu, soli, a nawet i bez wody! Ale wracając do garnków wykonanych ze stali chirurgicznej. Co o nich wiemy i dlaczego warto znaleźć się w ich posiadaniu?

Garnki ze stali chirurgicznej = zdrowie i wygoda

Stal chirurgiczna to idealny materiał na garnki. Dlaczego? Bo jest najbardziej odporna na działanie wysokich temperatur. Bo jest bardzo trwała, odporna na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. W przeciwieństwie do tradycyjnych garnków, garnki ze stali nierdzewnej są w stanie wytrzymać naprawdę wiele (sprawdź).

Gotowanie bez ryzyka

Dawniej nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, że gotując w byle jakich garnkach narażamy siebie na zjadanie potraw, które mogą być szkodliwe dla naszego organizmu. Potrawy gotowane w garnkach ze stali chirurgicznej nie są narażone na przeniknięcie różnego rodzaju szkodliwych substancji. Poza tym stal chirurgiczna nie wchodzi w reakcje z żadnymi elementami pożywienia. Nie jest też podatna na przywieranie, co nie zawsze jest takie oczywiste w przypadku garnków wykonanych chociażby z emalii.

Bez utraty cennych witamin i minerałów

Garnki ze stali chirurgicznej pozwalają na gotowanie z udziałem  minimalnej ilości wody lub bez wody, co z kolei pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych potraw.  Posiłki można przygotować szybko i bez utraty witamin oraz minerałów, co jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób dbających o zdrowe odżywianie się.

Garnki ze stali chirurgicznej pozwalają także na smażenie bez tłuszczu. Dzięki temu, że garnki wykorzystują tłuszcze zawarte w pożywieniu, smażone potrawy nie wymagają dodatkowych jego ilości w żadnej innej postaci. Dzięki temu poszczególne dania są nie tylko mniej tłuste, ale także mniej kaloryczne, bardziej lekkostrawne i dietetyczne. Jestem pewna, że osoby na diecie będą szczególnie zadowolone z tego faktu.

garnki ze stali chirurgicznej pozwalają na gotowanie wieżowe, co pozwala zaoszczędzić energię

Oszczędność energii

I na koniec jeszcze jedna ważna zaleta garnków ze stali chirurgicznej. Tego typu garnki pomagają oszczędzać energię podczas gotowania, co na pewno doceni każda perfekcyjna pani domu. Spytacie, w jaki sposób garnki mogą wpływać na oszczędności w domowym budżecie? A mogą – dzięki specjalnej metodzie gotowania, która polega na wieżowym ustawianiu garnków. Chodzi o to, że garnki ustawia się jeden na drugim, dzięki czemu wszystko gotuje się jednocześnie na jednym palniku. Tym sposobem nie trzeba uruchamiać większej ilości palników i oszczędności gotowe! Poza tym, większość takich garnków posiada przykrywki z termoregulatorem, co pozwala kontrolować temperaturę bez podnoszenia pokrywy oraz zakończyć proces gotowania we właściwym momencie.