Lokale gastronomiczne mają do dyspozycji szeroką gamę różnych sprzętów pozwalających na szybkie i wygodne przygotowywanie wyśmienitych dań. Wśród nich dostępne są także piece konwekcyjno-parowe. Kiedy warto zdecydować się na zakup takiego urządzenia do lokalu?
Piece konwekcyjno-parowe – jak działają?
Urządzenia jak piece konwekcyjno-parowe stanowią alternatywę dla innych urządzeń stosowanych podczas gotowania oraz pieczenia. Za ich pomocą można przygotowywać mnóstwo potraw, a także można wykorzystać je do podtrzymywania ich temperatury oraz podgrzewania ich do odpowiedniej temperatury.
Gastronomiczne piece konwekcyjno-parowe wykorzystują gorące powietrze oraz parę, które rozprowadzane są wewnątrz komory za pomocą wentylatorów. Umieszczone na półkach pieca produkty mogą być wtedy przyrządzone poprzez ich pieczenie czy gotowanie na parze. Wybrane rodzaje pieców, na przykład piece Rational, mogą zaoferować nawet 100 programów.
Zasilanie pieców tego typu odbywa się dwojako – dostępne są gazowe piece konwekcyjno-parowe oraz elektryczne piece konwekcyjno-parowe.
Jakie zastosowanie mają piece konwekcyjno-parowe?
Poprzez piece konwekcyjno-parowe zakład gastronomiczny może przyrządzać wiele wyśmienitych potraw, na przykład mięsa, ryby, warzywa.
Piece te doskonale nadają się również do podgrzewania potraw – dzięki zastosowaniu gorącego powietrza oraz pary wodnej powodują, że dania są tak dobre, jak od razu po ich przygotowaniu.
Z tego względu piece konwekcyjno-parowe wykorzystywane są w wielu różnych zakładach, między innymi sprawdzają się barach, restauracjach, firmach cateringowych, stołówkach.
Gastronomiczne piece konwekcyjno-parowe – zalety
Wśród najważniejszych zalet używania pieców konwekcyjno-parowych znajdują się:
-
Szerokie zastosowanie – duża liczba programów do wyboru,
-
Możliwość dobrania dodatkowych parametrów, w tym poziomu wilgotności oraz temperatury,
-
Łatwa obsługa za pomocą pokręteł, ekranów,
-
Proste czyszczenie – wybrane piece, w tym piece Rational mogą także zaoferować funkcje czyszczenia oraz odkamieniania,
-
Oświetlenie w komorze pieca – za pomocą energooszczędnych diod LED.
Gdzie można zakupić piece konwekcyjno-parowe?
Obecnie nowoczesne piece konwekcyjno-parowe, w tym piece Rational można zakupić w wielu firmach specjalizujących się w sprzedaży wyposażenia gastronomicznego.
Firmy dostarczające piece konwekcyjno-parowe mogą pomóc w doborze odpowiedniego wyposażenia odpowiadające potrzebom klientów, a także mogą zaprojektować kuchnię zgodnie z wymaganiami klienta i wyposażyć ją w optymalnie działający sprzęt we wskazanym budżecie.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
https://hybryda-gastro.pl
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice
Related Posts
- Krem ze śluzem ślimaka – dlaczego warto?
Krem ze śluzem ślimaka to niekwestionowany hit kosmetyczny ostatnich czasów. Coraz więcej osób przyznaje się…
- Jazda na rolkach. Sprawdź dlaczego warto!
Jazda na rolkach cieszy się dużym powodzeniem. Jeżdżą mali i duzi. Jeżdżą kobiety i mężczyźni.…
- Ażurowe płyty betonowe – zastosowanie
Wydawać by się mogło, że ażurowe płyty betonowe zaczynają odchodzić do lamusa i coraz częściej…