Szukaj
Close this search box.

Jedzmy ryby na zdrowie!

ryby słodkowodne właściwości

Spis treści

Ryby morskie, a także ryby słodkowodne to szalenie ważny element naszej diety. Niestety bardzo często o tym zapominamy i zamiast po pysznego łososia czy pstrąga, sięgamy po schabowego w panierce. Tymczasem dietetycy i lekarze biją na alarm, abyśmy zaprzyjaźnili się z rybami na dobre i spożywali je minimum raz w tygodniu. Ryby nie gryzą! Za to na pewno zapewniają świetną kondycję i dobre zdrowie. Jakie wartości odżywcze mają ryby słodkowodne i dlaczego warto je jeść?

Ryby słodkowodne – skarbnica białka, tłuszczów i zdrowych kwasów

Ryby słodkowodne (sprawdź) obfitują w wiele cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Najistotniejszym są kwasy tłuszczowe z rodziny omega3, które korzystnie wpływają na układ krążenia, obniżają ciśnienie, zapewniają dobrą kondycję skórze, włosom i paznokciom, a także działają przeciwzapalnie, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego oraz sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny – hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój.

Kolejnym ważnym składnikiem, którego dobrym źródłem są ryby słodkowodne jest jod. Sprzyja on m.in. spalaniu tłuszczyku, a więc chudnięciu oraz poprawie samopoczucia i koncentracji. Niedobory jodu odpowiedzialne są za niedoczynność tarczycy, powstanie wola i opóźnienie w rozwoju fizycznym i psychicznym. Należy o tym pamiętać, zanim odmówi się kolejną porcję rybki.

Ryby są także wdzięcznym źródłem selenu, który chroni organizm przed procesami starzenia, wykazuje również działanie ochronne przed nowotworami. Ma również znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych, wchodzi w skład enzymów występujących w czerwonych ciałkach krwi i jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju oraz wzrostu ustroju.

Ryby zawierają również magnez – pierwiastek, który jest szalenie ważny dla kości, układu nerwowego, układu sercowo-naczyniowego, mięśni. Magnez ma działanie antystresowe i przeciwdepresyjne. Jeśli w diecie jest zbyt mało magnezu, wówczas nie trudno o stany depresyjne, a także bóle mięśni, kości, skurcze mięśni.

Ryby to również świetne źródło jednej z ważniejszych witamin – witaminy D. Jej niedobory mogą znacząco wpływać na problemy w obrębie układu kostnego u dzieci i dorosłych, a także na obniżenie odporności, tycie i stany depresyjne

6 powodów dla których warto jeść ryby

Bez względu na to, czy preferujesz ryby słodkowodne czy morskie, jedno jest pewne – ich jedzenie wyjdzie Ci na zdrowie. Oto powody, dla których warto zaprzyjaźnić się z rybką:

  1. Poprawiają pamięć i zdolności umysłowe
  2. Mają właściwości przeciwzapalne
  3. Działają antydepresyjnie
  4. Zapobiegają anemii
  5. Zmniejszają ryzyko nowotworów
  6. Wspomagają rozwój płodu i dziecka