Szukaj
Close this search box.

Kto musi regularnie wykonywać badania sanepidowskie?

pani doktor

Spis treści

Każdy pracodawca powinien troszczyć się o zdrowie i bezpieczeństwo swoich pracowników, a jednym z obowiązków związanych z tym zagadnieniem jest przeprowadzanie regularnych kontroli warunków pracy oraz higieny. W poniższym artykule przedstawimy istotę badań sanepidowskich oraz o to, kto jest zobowiązany do ich wykonywania.

Na czym polegają badania sanepidowskie?

Badania sanepidowskie, czyli inaczej badania higieniczno-sanitarne, mają na celu ocenę stanu zdrowia pracowników, która przekłada się na warunki pracy oraz higieny w miejscach prowadzenia działalności gospodarczej. Warto podkreślić, że badania sanepidowskie w Jarocinie mają na celu nie tylko zbadanie, czy warunki pracy są odpowiednie dla pracowników, ale również dla klientów. Dlatego też dokładność przeprowadzenia takiej kontroli jest niezwykle istotna. Należy zaznaczyć, że kontrola może być przeprowadzana nie tylko przez Państwową Inspekcję Sanitarną, ale również przez inne uprawnione jednostki.

Kto jest zobowiązany do wykonywania badań sanepidowskich?

Kwestia kto jest zobowiązany do przeprowadzania badań sanepidowskich może wydawać się nieco skomplikowana. W rzeczywistości jednak wszystko sprowadza się do tego, czy miejsce pracy jest zagrożone powstawaniem czynników szkodliwych dla zdrowia pracowników. Jeżeli takie zagrożenie istnieje, to obowiązek przeprowadzenia badań spoczywa na pracodawcy. Do grup zawodowych, które muszą regularnie wykonywać badania sanepidowskie należą m.in.: pracownicy gastronomii (szefowie kuchni, kucharze, barmani), pracownicy przedszkoli i żłobków (opiekunki, nauczyciele), pracownicy ochrony zdrowia (lekarze, pielęgniarki, ratownicy medyczni), pracownicy przemysłu spożywczego oraz pracownicy kontaktujący z żywnością na różnych etapach jej produkcji, dystrybucji i sprzedaży.

Warto zauważyć, że dla niektórych grup zawodowych badania sanepidowskie są jedną z obowiązkowych czynności wykonywanych przed rozpoczęciem pracy. Taka sytuacja ma miejsce między innymi w przypadku osób ubiegających się o pracę jako kierowcy autobusów szkolnych czy też pracownicy zakładów gastronomicznych.