Zgaga nie jest jakąś poważną chorobą. Na pewno nie jest chorobą zagrażającą życiu. Ale trzeba przyznać, że potrafi utrudnić życie jak nic innego. Obniża jakość życia i obniża jego komfort. Bardzo często utrudnia normalne funkcjonowanie. Czy zgaga boli? Może nie jest to typowy ból, jak ból głowy czy kręgosłupa. Zgaga bardziej pali i piecze, co również może być nie do wytrzymania. Mówi się, że każdy dorosły człowiek przynajmniej raz w życiu doświadczył tej przypadłości. Licznie przeprowadzone badania pokazały, że na zgagę cierpi około 30% społeczeństwa. Błąd jaki popełniamy to lekceważenie tej przypadłości. A powiedzmy to sobie raz i wyraźnie – zgagi nie należy bagatelizować. Owszem, o ile pojawia się od czasu do czasu, wówczas nie ma większych powodów do niepokoju. Wystarczy wtedy sięgnąć po tabletkę na zgagę i już. Problem pojawia się dopiero w momencie, kiedy zgaga pojawia się codziennie i na dodatek budzi w nocy dyskomfortem lub odczuciem kwaśnego smaku w ustach.
Typowe objawy zgagi
Do najczęściej występujących objawów zgagi zalicza się uczucie palenia w przełyku lub żołądku, jak również nieprzyjemny posmak w ustach (kwaśny lub gorzki), odbijanie się i piekący ból za mostkiem. Niekiedy może wystąpić ulewanie pokarmu i dokuczliwy ból za mostkiem promieniujący aż do szyi i gardła.
Jakie są przyczyny zgagi?
Najczęstszym powodem pojawiania się zgagi jest niewłaściwy styl życia, przede wszystkim nieodpowiednia dieta. Podstawowym błędem, który powoduje nieprzyjemne pieczenie w przełyku, jest jedzenie zbyt dużych, ciężkich i tłustych posiłków. Duży wpływ na pojawienie się dyskomfortu ma jedzenie w pośpiechu, a co za tym idzie, niedokładne przeżuwanie pokarmu. Prawdopodobnie na pojawienie się pieczenia za mostkiem duży wpływ mają także ostre przyprawy, czekolada i inne słodycze. Również napoje z kofeiną, alkohol i owoce mogą wpływać na wystąpienie zgagi. Produkty te nie tylko zakwaszają żołądek, ale także stymulują wydzielanie kwasu solnego. Kolejne czynniki sprzyjające zgadze to używki, stresujący styl życia, nadwaga oraz otyłość.
Jak można sobie pomóc?
Pokonanie zgagi może nie jest łatwe, ale na pewno nie jest niemożliwe. Aby ustrzec się przed przypadłością, warto dokonać zmian w swojej codziennej diecie. Warto również zmienić same nawyki jedzeniowe, a więc każdy posiłek zjadać w spokojnej atmosferze, bez zbędnego pośpiechu i nerwów. Każdy kęs należy dokładnie przeżuwać, a ostatni posiłek należy zjadać nie później niż 3 godziny przed położeniem się spać. Z menu należy wyeliminować przede wszystkim produkty przetworzone i tłuste. Zamiast nich należy wybierać dania lekkostrawne, obfitujące w błonnik i witaminy, a nie konserwanty i sztuczne barwniki. Alkohol należy ograniczyć do minimum. To samo tyczy się napojów gazowanych. Ograniczeniu powinny podlegać słodkości, zwłaszcza czekolada, a także ostre przyprawy.
Doraźna pomoc
Najlepszym ratunkiem są tabletki na zgagę bez recepty (http://www.rennie.pl/pl/zgaga/). Większość z nich opiera się na prostej i bezpiecznej formule, a nie na złożonych chemicznych substancjach. I tak np. Rennie, który uznawany jest za numer jeden w zgadze, zawiera dwie substancje występujące w przyrodzie: węglan wapnia i węglan magnezu, które działają miejscowo w żołądku, zamieniając nadmiar kwasu w wodę i inne substancje naturalne. Oba składniki szybko neutralizują nadmiar kwasu zapewniając niezawodną i łagodną dla żołądka ulgę.
Domowe sposoby na zgagę
Tabletki na zgagę bez recepty to jedno. Można również uciec się do zastosowania domowych sposobów, które pomogą zminimalizować przykre objawy zgagi. Warto spróbować wypić słabą herbatę z cytryną, szklankę ciepłego mleka lub napar z siemienia lnianego. Polecanym sposobem na zgagę jest także zjedzenie garści migdałów. Mają one odczyn zasadowy, więc złagodzą uczucie kwaśności w ustach. Zwolennicy ziół mogą ratować się herbatkami usprawniającymi proces trawienia, np. naparem z dziurawca, kopru włoskiego lub mięty. Ulgę w dyskomforcie przyniesie również herbata imbirowa oraz herbatka z kminku. Sprawdzi się też sok z aloesu, który można kupić w niemal każdym sklepie ze zdrową żywnością. Więcej informacji na temat tego, jak zwalczać zgagę i jak jej zapobiegać znajdziesz tutaj: http://www.enjoycooking.pl/jak-leczyc-zgage/. Zapraszam!
Related Posts
- Za chwilę sezon grypowy! Sprawdź jak pokonać chorobę
Grypa to chyba jeden z najgroźniejszych przeciwników, z jakim przychodzi się nam mierzyć w sezonie…
- Męczą cię zaparcia? Sprawdź, co może je powodować
Zaparcia to częsty problem dzisiejszych czasów. Można pokusić się nawet o stwierdzenie, że jest to…
- Jak NIE uczyć się angielskiego?
To, że warto uczyć się języka angielskiego wie dziś każdy. Nie będę więc prawić Wam…