Szukaj
Close this search box.

W roli głównej: jesiotr

jesiotr pieczony

Spis treści

Jedzenie ryb jest bardzo korzystne dla zdrowia. Myślę, że nikogo nie trzeba o tym przekonywać. Ryby to łatwo przyswajalne białko i wiele cennych mikroelementów. Znajdziemy w nich cenny potas, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie oraz wpływa na pracę nerek i serca, jak również fosfor – podstawowy budulec kości i zębów, który dodatkowo uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych i reguluje pracę serca. Jeśli chodzi o wszystkie ryby, to w ścisłej czołówce znajduje się jesiotr. Mimo, że jest to mało popularna ryba, warto zaprzyjaźnić się z nią bliżej i wprowadzić do swojej diety. Dlaczego? O tym poniżej 🙂

Jesiotr – skarbnica wartościowych aminokwasów

Jesiotr to jedna z tych ryb, która obfituje w łatwo przyswajalne aminokwasów. Szczególnie cenna jest leucyna, która przyspiesza przyrost masy mięśniowej oraz lizyna, która ułatwia wchłanianie wapnia, sprzyja koncentracji umysłowej oraz stanowi niezbędny składnik skóry czy kości. Ale to nie wszystko. Jesiotr dostarcza również dużo witaminy A, która dba o nasz wzrok oraz dużo kwasu foliowego – tak ważnego dla kobiet, zwłaszcza tych planujących potomstwo i spodziewających się dzidziusia.

pieczony jesiotr to uczta dla podniebienia

Jak smakuje jesiotr?

Mięso jesiotra jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. Trzeba w tym miejscu wspomnieć, że jesiotr jako jedna z niewielu ryb, niemal w całości pozbawiony jest ości. Jeśli więc nie lubicie walczyć z ościami i zamiast tego wolicie raczyć się smacznym mięskiem, koniecznie wybierzcie jesiotra. Ryba świetnie smakuje w wydaniu smażonym i pieczonym. Z powodzeniem można ją także marynować i grillować. Jesiotr genialnie sprawdza się też w zupach rybnych. Zwolennicy ryb panierowanych, mogą przyrządzić jesiotra w jajku i tartej bułce. Możliwości jest całe mnóstwo!

Prosty sposób na jesiotra

Osobiście najbardziej lubię jesiotra pieczonego. Aby pieczona ryba smakowała naprawdę wybornie, kilka godzin wcześniej warto natrzeć ją oliwą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, a także obłożyć kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Po kilku godzinach, na wierzchu ryby układamy wiórki z masła i całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na mniej więcej 1 godzinę. Raz na jakiś czas rybkę można podlać białym winem. Smacznego!!!