Pitaja to bardzo interesujący owoc tropikalny o wyjątkowym, orzeźwiającym smaku. Jest nie tylko smaczny ale także niskokaloryczny i bogaty w antyoksydanty. Można się nim zajadać solo lub w rozmaitych deserach. Pitaja świetnie dopełnia smak owocowych sałatek. Doskonale nadaje się do koktajli, lodów i jogurtu. Pitaja nie tylko świetnie wygląda i dobrze smakuje, ale także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie.
Jak smakuje pitaja?
Pitaja w swoim smaku przypomina nieco mieszankę truskawek i gruszki. Niektórzy wyczuwają w niej posmak kiwi, melona, a nawet i ananasa. Oczywiście wszystko zależy od rodzaju owocu oraz stopnia jego dojrzałości. Im pitaja dojrzalsza, tym bardziej słodka.
Wartości odżywcze
Owoc jest niskokaloryczny i bogaty w składniki odżywcze. 100 gramowy owoc nie ma więcej niż 50 kalorii. Jest świetnym źródłem wielu witamin, z witaminą C, B i E na czele. Ponadto obfituje w wiele cennych minerałów, m.in. wapń i fosfor. Zawiera też dużą ilość błonnika oraz antyoksydantów stosowanych w terapiach nowotworowych. Ponadto ekstrakt z owocu należy do substancji chroniących przed starzeniem skóry.
Dobroczynne działanie
Smoczy owoc poprawia odporność organizmu oraz jego ogólną kondycję. Błonnik zawarty w owocu wspomaga też metabolizm. Nic więc dziwnego, że smoczy owoc jest szczególnie polecany osobom będącym na diecie odchudzającej. Nie tylko pomaga schudnąć, ale także utrzymać smukłą sylwetkę. I to nie wszystko! Pitaja dobrze wpływa na pamięć. Jej spożywanie polecane jest w diecie dla diabetyków, ponieważ pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi w przypadku cukrzycy typu 2. Działa też korzystnie w przypadku zbyt dużego poziomu cholesterolu, wspomagając jego obniżenie. Pitaja wspomaga też proces gojenia ran.
Pitaja – przechowywanie i zastosowanie w kuchni
Smoczy owoc jest nieskomplikowany w przechowywaniu. Aby dłużej zachował świeżość, warto przechowywać go w lodówce. W lodówce może spędzić nawet kilka dni. Dodatkowo, zimno tylko wzmaga doznania smakowe smoczego owocu. Pitaja idealnie nadaje się do jedzenia bez żadnych dodatków. Wystarczy przekroić owoc na pół i za pomocą łyżeczki zjeść biały miąższ. Różowa skórka, mimo iż ładnie wygląda, nie nadaje się do jedzenia. Dlatego też smoczy owoc zawsze należy obrać przed zjedzeniem. Pitaja doskonale uzupełnia sałatki owocowe i bardzo pięknie się w nich prezentuje. Co ciekawe, z powodzeniem można dodać ją także do sałat wytrawnych.
Related Posts
- Czas na własny biznes!
Zastanawialiście się kiedyś nad własnym biznesem? Ja w ostatnim czasie myślę o tym coraz częściej.…
- Jak NIE uczyć się angielskiego?
To, że warto uczyć się języka angielskiego wie dziś każdy. Nie będę więc prawić Wam…
- Powiedz NIE alergii na roztocza
Każdy alergik wie, jak ciężkie bywa życie z alergią. Uczulać może dosłownie wszystko od jedzenia,…