Alergia to jedna z tych przypadłości, która potrafi spędzić sen z powiek i zaburzyć normalne funkcjonowanie. Przewlekły katar, kichanie, kaszel, łzawienie, duszności, problemy z oddychaniem, świąd skóry, wysypka – to tylko niektóre z jej objawów. Niestety, każdego roku przybywa osób borykających się z alergią. Uczulają nas pyłki roślin, uczula kurz, sierść zwierząt i niektóre produkty pokarmowe. Przyczyny alergii mogą być różne, w zależności od indywidualnych predyspozycji.
Alergia – co to takiego?
Samo określenie alergii znane jest chyba każdemu. Nie każdy jednak wie, z czym dokładnie ma do czynienia. Tymczasem alergia to nadmierna reakcja organizmu na zewnętrzne czynniki środowiskowe: substancje lotne, czynniki chemiczne lub pokarmowe, a także drobnoustroje, pasożyty, rośliny czy jad owadów. Mówiąc inaczej, alergia to wyraz nadgorliwości naszego układu odpornościowego. U alergika, kontakt organizmu z substancją alergizującą może wywołać specyficzną reakcję. U osób z prawidłowo funkcjonującym układem odpornościowym, tego typu reakcji się nie odnotowuje.
Przyczyny alergii
Występowanie alergii może być następstwem osłabienia układów: immunologicznego, hormonalnego oraz nerwowego. Niewłaściwa praca tych układów stwarza poważne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Poza tym, przyczyny alergii mogą być rozmaite. Może być ich tyle, ile występuje w otoczeniu różnych substancji, a więc dość dużo. Zazwyczaj u podłoża alergii stoi nasza genetyka, co oznacza, że u niektórych osób alergia jest po prostu dziedziczona. W praktyce wygląda to tak, że jeśli ktoś z naszych bliskich jest alergikiem, to my również możemy nim być. Za inną przyczynę mogącą spowodować alergię uważa się czynniki zewnętrzne, czyli środowiskowe. Badacze twierdzą, że niektóre z tych czynników mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia uczulenia. Są to m.in. zanieczyszczenia powietrza, przebyte infekcje, dym papierosowy lub nadmierna sterylność w pierwszym okresie rozwoju dziecka.
Przyczyny alergii w zależności od rodzaju uczulenia
Przyczyny alergii mogą się różnić w zależności od rodzaju uczulenia. Przyczyną alergii pokarmowej może być pszenica lub zboża zawierające gluten, mleko krowie i zawarta w nim laktoza, jajo kurze i nierzadko orzechy, szczególnie orzeszki ziemne. Uczulają brzoskwinie, czereśnie, melony, truskawki, owoce cytrusowe, pomidory, seler, groszek zielony i wiele innych. Za alergią wziewną stoją pyłki traw i roślin, roztocza kurzu domowego, zarodniki pleśni, sierść zwierząt. Jeśli chodzi o przyczyny alergii kontaktowej, która zazwyczaj objawia się bolesnymi zmianami skórnymi to zazwyczaj są to środki chemiczne, zwłaszcza środki odkażające, a także środki czystości stosowane w domu, kosmetyki i zawarte w nich barwniki, farby lub henna. Uczulać może też lateks, stąd wysoki procent uczuleń odnotowuje się wśród pracowników służby zdrowia i laborantów. Alergię kontaktową może również wywołać chrom, który występuje w wielu przedmiotach codziennego użytku. Więcej o rodzajach i przyczynach alergii przeczytasz tutaj: http://www.alergia-allegra.pl/przyczyny_i_rodzaje.html
Related Posts
- Czyżby to była alergia?
Kichasz przy sprzątaniu mieszkania? Łzawią Ci oczy, a do tego wiecznie masz katar i zatkany…
- Powiedz NIE alergii na roztocza
Każdy alergik wie, jak ciężkie bywa życie z alergią. Uczulać może dosłownie wszystko od jedzenia,…
- Sztuka fotografowania. Skąd się jej nauczyć?
W dzisiejszych czasach każdy z nas może robić zdjęcia. Wystarczy telefon z aparatem fotograficznym i…