Szukaj
Close this search box.

Masz suchą skórę? Sprawdź czego nie powinnaś jeść

sucha skóra dieta

Spis treści

Sucha skóra jest dość problematyczna. Już przy niewielkich błędach pielęgnacyjnych, potrafi solidnie dać w kość. Przy wszelkich zmianach temperatury, chłodzie, silniejszym wietrze, długich kąpielach czy nadmiernym słońcu, szybko staje się podrażniona – zaczyna piec i swędzieć na zmianę, nieładnie się łuszczy. Do tego staje się zaczerwieniona… Niestety, jeśli chcesz aby twoja sucha skóra pozostawała w dobrej kondycji, musisz odpowiednio o nią zadbać. I nie chodzi tu tylko o właściwą pielęgnację, z natłuszczaniem i nawilżaniem w roli głównej, ale także o odpowiednią dietę. Nie wiem czy wiesz, ale to, co codzienne ląduje na twoim talerzu ma bardzo istotny wpływ na wygląd twojej skóry. W Internecie na pewno znajdziesz masę artykułów co należy jeść i jak dużo pić. Ja dziś przedstawię ci listę produktów, od których powinnaś trzymać się z daleka. No to zaczynamy!

  1. Cukier

Cukier to największy wróg suchej skóry. Dlaczego? Bo bardzo osłabia kolagen, a jak wiadomo kolagen to obok elastyny białko podporowe skóry. Nadaje skórze sprężystości i elastyczności. Cukier powoduje, że elastyna i kolagen stają się coraz bardziej „twarde”. Objawami tego są zmarszczki, sucha skóra, a nawet jej pęknięcia. Powiesz, że unikasz słodyczy i ograniczasz je do minimum? Ok, ale duże ilości cukru jesz zupełnie nieświadomie, pijąc soki z kartonu, sięgając po zupki i sosy z proszku, jogurty owocowe, owocowe serki oraz wiele innych produktów. Zawsze czytaj etykiety na produktach spożywczych! Na początku bardzo się zdziwisz, ale później będziesz już kontrolować ilości zjadanego cukru.

  1. Rafinowane węglowodany

Rafinowane węglowodany to nic innego, jak przetworzona żywność bogata w cukry proste. Taka żywność ma mniejszą wartość odżywczą, powoduje także wyrzut insuliny po ich zjedzeniu. Identycznie jak cukier, produkty te bardzo niszczą kolagen i tym samym przyczyniają się do wysuszania skóry i jej pękania. Przykładem żywności zawierającej rafinowane węglowodany mogą być produkty, które powstały z użyciem dużej ilości  białego cukru, syropu kukurydzianego, białej mąki. Wszelkie fast foody, paluszki, krakersy i chipsy też są na zakazanej liście!

  1. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Przykładem tego typu żywności może być biały ryż, białe pieczywo, ziemniaki pieczone, piwo. Gdy jemy  żywność o wysokim indeksie glikemicznym poziom cukru we krwi wrasta, co po pewnym czasie doprowadza do utraty przez skórę elastyczności. Brak elastyczności skóry prowadzi z kolei do przesuszenia skóry i obniżenia jej kondycji.