Szukaj
Close this search box.

Windy kuchenne – rodzaje, standardy

Spis treści

Jednym z najlepszych udogodnień, na które mogą zdecydować się właściciele dwupiętrowych lokalów gastronomicznych, jest winda kuchenna. To wygodny i prosty sposób na transport ciepłych posiłków między kuchnią a salą przeznaczoną dla klientów. Na co jednak zwrócić uwagę przy jej wyborze?

Windy kuchenne – po co?

Windy kuchenne w Szczecinie stały się standardem wyposażeniowym w prawie każdej restauracji. Są to małe dźwigi transportowe, które umożliwiają szybki transport w lokalach użytkowych.

Chociaż nazwa sugeruje ich gastronomiczne przeznaczenie, to z powodzeniem wykorzystywane są też w hotelarstwie. Ponadto znaleźć je można w najbardziej luksusowych i prestiżowych apartamentach, gdzie umożliwiają szybkie, bezobsługowe zamówienie np. szampana.

Po co montuje się windę kuchenną? Dlatego, że m.in. minimalizuje ryzyko wystąpienia wypadku (kelner nie musi poruszać się schodami z tacą pełną jedzenia).

Przyśpiesza też proces transportu i zwiększa prywatność klienta (zamówienie szampana nie wiąże się z koniecznością wpuszczenia obsługi hotelowej do pokoju).

Rodzaj windy, który sprowadza się głównie do jej wielkości (udźwig 5-100 kg i 300-500 kg), należy dopasować w zależności od jej przeznaczenia. Dźwigi znajdujące się w restauracjach powinny być szersze (ze względu na fakt stawiania dużej ilości talerzy na jej dnie), a hotelowe – wyższe.

Serwisowanie windy kuchennej

Wybierając firmę odpowiedzialną za produkcję i montaż windy kuchennej, należy wybierać te, które polecane są przez klientów i oferują również usługi serwisowe np. Nam-LiFt sp. z o.o.

Fachowe prace konserwacyjne zapewniają, że dźwig nie odmówi posłuszeństwa w godzinach szczytu, co mogłoby poskutkować utratą potencjalnego dziennego przychodu.

Serwisowanie udźwigu stworzonego z ogólnie przyjętymi standardami rynkowymi jest łatwiejsze, dlatego należy wybierać właśnie takie windy kuchenne. W Szczecinie w takim przypadku można skorzystać z pomocy firmy Nam-LiFt.

Obecność windy kuchennej usprawnia funkcjonowanie lokalu w znaczny sposób