Sezon jesienny w pełni. Temperatury są coraz niższe, a deszcz coraz częściej pada. Nie jest to wymarzona złota, polska jesień. Wręcz przeciwnie. Bez grubej kurtki i ciepłego szalika nie da się wyjść z domu. Złapać teraz przeziębienie to żaden problem. Katar, kaszel, ból gardła – nie lubimy tego. Ale zamiast od razu biec do lekarza i łykać sztuczne pastylki, lepiej leczyć się w naturalny sposób. Nie wiem czy wiecie, że nasze spiżarnie to prawdziwe skarbce po brzegi wypełnione antybiotykami. Oczywiście wyłącznie naturalnymi. Naturalne antybiotyki jak chociażby czosnek, nie tylko wzmacniają układ odpornościowy i pomagają leczyć zakażenia bakteryjne, ale także robią to bez uszczerbku na naszym zdrowiu i bez ryzyka, że na ich działanie się uodpornimy. Co więcej naturalne antybiotyki (a przynajmniej duża ich część) ma działanie bardzo zbliżone do antybiotyków przepisywanych na receptę. Niektóre z nich z powodzeniem mogłyby nawet je zastąpić. Po jakie naturalne antybiotyki warto sięgać, gdy dopadnie nas grypa lub przeziębienie?
-
Czosnek
Jeśli chodzi o naturalne antybiotyki, to czosnek jest prawdziwym liderem. Zapobiega i leczy wiele chorób. Badania dowodzą, że działa silniej od penicyliny. Regularnie spożywany zwalcza drobnoustroje i mobilizuje krwinki białe do obrony organizmu przed bakteriami i wirusami. Czosnek zaleca się przy zapaleniu zatok, bólu gardła, grypie, przeziębieniu i zaburzeniach jelitowych. Można go przyjmować nie tylko wtedy, gdy już zachorujemy, ale także profilaktycznie. Lekarze zalecają spożywanie 2 ząbków czosnku dziennie.
-
Cebula
Cebula, to kolejny hit z domowej spiżarni. Świetnie sprawdza się w zwalczaniu chorób układu pokarmowego oraz nieżytów górnych dróg oddechowych. W tym ostatnim przypadku nie tylko hamuje rozwój bakterii, ale także zwiększa wytwarzanie śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego. Cebula leczy kaszel, gorączkę i przeziębienie. W przypadku kaszlu, dobrze jest przygotować sobie syrop z cebuli. Wystarczy pokroić cebulę na plasterki, zasypać cukrem lub zalać miodem, po czym odstawić na dobę w ciepłe miejsce i gotowe.
-
Bazylia
Olejek lub napar z bazylii wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Szczególnie polecany jest w leczeniu zapalenia gardła i anginy. Aby przygotować sobie leczniczy napar z bazylii, wystarczy 4 łyżeczki posiekanych liści bazylii zalać kubkiem wrzącej wody, następnie zaparzać przez 20 minut, odcedzić i gotowe. Przygotowanym naparem należy płukać gardło przynajmniej 2 razy dziennie.
-
Imbir
Aromatyczny imbir to kolejne cudo z serii naturalnych antybiotyków. Doskonale sprawdza się w leczeniu kataru i przeziębienia. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Z powodzeniem można dodawać go do herbat, szczególnie tych z miodem i cytryną, a także rozgrzewających zup kremów, np. kremu z dyni.
-
Kurkuma
Ta niepozorna przyprawa to prawdziwa torpeda. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie. Badania potwierdzają, że kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu co popularny nurofen.
Related Posts
- Naturalne sposoby na dolegliwości jelitowe
Wzdęcia, oddawanie wiatrów, wczesna sytość, uczucie pełności po posiłkach, a także ból i dyskomfort w…
- Wylecz to! Przeziębienie u dziecka
Przeziębienie u dziecka może objawiać się na wiele sposobów. U jednych dzieci będzie to tylko…
- Idziemy na swoje i... po swoje!
Myśleliście już o zakupie własnych "czterech kątów"? Ja, szczerze mówiąc, myślę o tym coraz częściej.…