Zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta zakłada spożywanie 3 głównych posiłków oraz 2 mniejszych przekąsek. Niestety czasami nawet najbardziej zdyscyplinowanym zdarzają się napady wilczego głodu. Zamiast w takiej sytuacji rzucać się na słodkie batony lub frytki, warto sięgnąć po zdrowe przekąski, które nie dość, że nie zrujnują dotychczasowej diety, to na dodatek nie odłożą się w postaci tłuszczyku. Po jakie zdrowe przekąski warto sięgać? Specjalnie dla was wybrałam 4 najsmaczniejsze. Oto one:
Jabłka
Gdy dopadnie cię ochota na coś dobrego lub coś słodkiego, biegnij do kuchni i chwyć za jabłko. Owoc ten ma niewiele kalorii, za to posiada wodę i pektynę. Składniki te hamują wilczy apetyt i pomagają przetrwać do większego posiłku. A jeśli oczekujesz czego super extra, pokrój jabłko na części i każdą posmaruj masłem orzechowym (obowiązkowo bez soli i cukru). Taka przekąska na pewno zaspokoi twoją ochotę na słodkie.
Orzechy
Tak wiem, że orzechy zawierają dość dużo kalorii, ale na pewno nie są to kalorie takie same, jak w batonach, pralinach czy ciastkach. Przede wszystkim musisz wiedzieć, że orzechy to cenne źródło zdrowych kwasów, które pomagają spalić tkankę tłuszczową! Ponadto, orzechy zawierają witaminy, minerały oraz białko odpowiedzialne za uczucie sytości. Jeśli chcesz, aby jedzenie orzechów zaspokoiło ochotę na małe co nie co, a jednocześnie wyszło ci na dobre, zjedz tylko jedną ich garść – nie więcej.
Suszone owoce
Suszone owoce to świetna alternatywa dla cukierków i ciastek. Mimo, że zawierają swoje kalorie, to jednak zjadane w umiarkowanej ilości mogą zadziałać zbawiennie na organizm. Głównie za sprawą błonnika pokarmowego, który podkręca metabolizm i zbawiennie działa na układ trawienny. W ramach przekąski zjedz cztery suszone morele, śliwki lub daktyle. Przyjemność z jedzenia gwarantowana!
Frytki warzywne
Specjalnie na koniec zostawiłam coś absolutnie wyjątkowego. Coś, co sama uwielbiam i dość często robię. Frytki z batatów to najlepszy wynalazek ostatnich czasów. Świetnie sprawdzają się na kolację. Tak naprawdę można przygotować je z czego tylko dusza zapragnie. Osobiście polecam wam marchewkę, seler i bataty. Jak zrobić takie frytki? Wybrane warzywa kroimy w paski. Skrapiamy oliwą i dodajemy ulubione przyprawy. Wrzucamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut w 190 stopniach. Palce lizać!
Related Posts
- Jak NIE uczyć się angielskiego?
To, że warto uczyć się języka angielskiego wie dziś każdy. Nie będę więc prawić Wam…
- Pij czystek na zdrowie!
Znacie czystek? Jeśli nie, to szybciutko się z nim zapoznajcie. Dlaczego? Bo zioło to odznacza…
- Marzą ci się luksusowe wakacje? Sprawdź gdzie warto pojechać!
Słońce, piękna plaża, czysta, przejrzysta woda, wspaniałe krajobrazy, pyszne jedzenie - to tylko niektóre z…