W ostatnim czasie tyle mówi się o zdrowym jedzeniu i zdrowym gotowaniu. Dlatego też postanowiłam zgłębić temat i przyjrzeć się z bliska temu zagadnieniu. Na tapetę wzięłam modne ostatnio gotowanie na parze. Co mogę o nim powiedzieć? Na pewno to, że jest bardziej lekkostrawne, aniżeli tradycyjne gotowanie. Na pewno to, że nie obciąża układu trawiennego tak, jak robi to tradycyjne gotowanie.
Zalety gotowania na parze
Zacznijmy od tego, że ten rodzaj gotowania nie wymaga użycia jakichkolwiek tłuszczów, gdyż czynnikiem odpowiedzialnym za przekazywanie ciepła potrawom jest para wodna. Dzięki temu możemy znacznie ograniczyć ilość spożywanych kalorii, a tym samym, zadbać o szybki powrót do dawnej – świetnej formy. Gotowanie na parze nie wymaga również użycia soli, co także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i… naszą sylwetkę.
Nie tylko zdrowo, ale i smacznie
Wbrew pozorom gotowanie na parze wcale nie jest nijakie i pozbawione smaku. Potrawy gotowane na parze mogą być tak samo smaczne, jak każde inne. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że są nawet o wiele bardziej smaczne, gdyż produkty przyrządzane na parze nie zmieniają swojego naturalnego smaku. Nie są też przesiąknięte wodą tak, jak potrawy tradycyjnie gotowane w wodzie. Szczególnie warzywa i owoce przygotowywane na parze zachowują swój naturalny kolor i aromat.
Lekko i dietetycznie
Z pewnością wiecie, że dania przygotowywane na parze są dietetyczne. A czy wiecie, że są też bardziej lekkostrawne, niż te przygotowywane w tradycyjny sposób? Potrawy z pary nie obciążają układu pokarmowego, nie powodują nieprzyjemnych wzdęć i problemów żołądkowych. Dla osób, które borykają się z tego typu przypadłościami, gotowanie na parze jest prawdziwym wybawieniem.
Szybko i wygodnie
Kolejną zaletą gotowania na parze jest wygoda. Z pewnością docenią to osoby, które na co dzień nie mają zbyt dużo czasu, aby godzinami stać nad garnkami. Wykorzystując specjalne naczynia do gotowania na parze, możemy w jednym naczyniu przygotować cały obiad. Bardzo ważnym aspektem przygotowywania dań w naczyniach do gotowania na parze jest to, że nie musimy non stop doglądać naszych potraw. Nic się tu bowiem nie przypali, nie wykipi, itp. Dużym plusem gotowania na parze jest wszechstronność. Co dokładnie przygotujemy na parze? Najprościej można powiedzieć, że prawie wszystko, zaczynając od warzyw, poprzez ryby, mięso, na ziemniakach kończąc. Gotowanie na parze bardzo służy brokułom, kalafiorowi i ziemniakom. Te ostatnie zyskują nawet na smaku. Zrobione w mundurkach, potrafią spowodować prawdziwy zawrót głowy. Łatwe w obróbce jest mięso – szczególnie drób i cielęcina. Ryby wychodzą takie, że palce lizać!
Sprzęt do gotowania na parze
Chcąc przygotowywać dietetyczne i lekkostrawne posiłki bez obecności soli i tłuszczu, warto zaopatrzyć się w specjalne naczynia do gotowania na parze. W swojej ofercie ma je marka Philipiak (więcej tutaj: https://pl-pl.facebook.com/PhilipiakMilanoPoland/), która jest ambasadorem zdrowego i lekkostrawnego gotowania. Szczególnie wygodny w użyciu jest garnek do gotowania na parze – również w ofercie Philipiak. Zabieganym i zapracowanym polecam parowary, dzięki którym przygotujecie obiad złożony z kilku dań (ryb, mięsa, ziemniaków, warzyw, ryżu) i to za jednym razem.
Related Posts
- Luksus w kuchni - garnki Philipiak
Nigdy nie ukrywałam swojej słabości do rzeczy ładnych i luksusowych. Należę do tego grona ludzi,…
- Czas na smaczne co nie co - kabanos w cieście
Kabanos jako przekąska? Nie wyobrażam sobie niczego lepszego. Delikatnie chrupiące, a jednocześnie przyjemnie soczyste kabanosy…
- Jak NIE uczyć się angielskiego?
To, że warto uczyć się języka angielskiego wie dziś każdy. Nie będę więc prawić Wam…