Szukaj
Close this search box.

Żelazo w diecie. Czym karmić dziecko, żeby nie wpadło w anemię?

żelazo w diecie dziecka

Spis treści

Żelazo w diecie dziecka to kwestia bardzo ważna. Pierwiastek ten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie. Jego niedobór może spowodować niedokrwistości, popularnie nazywaną anemią. O ile organizm urodzonego w terminie noworodka ma znaczące zapasy żelaza, o tyle od drugiego półrocza życia niezbędne jest dostarczanie żelaza z pożywieniem. Ale uwaga! Żelazo w diecie dziecka nie powinno być podawane w postaci suplementów. Produkty spożywcze bogate w ten pierwiastek z powodzeniem wystarczą. Czym zatem karmić malucha, aby w pełni pokryć jego zapotrzebowanie na żelazo i tym samym uchronić go przed anemią?

Żelazo w diecie dziecka – najlepsze mięso

Przyswajalność żelaza z produktów pokarmowych może być bardzo zróżnicowana. Jednakże pierwiastek ten jest najlepiej wchłaniany z produktów pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze jest mięso. Szczególnie wysoką zawartość żelaza mają podroby, np. wątróbka oraz dziczyzna. Ale uwaga! Nie można podawać ich dziecku częściej niż raz w tygodniu. Na co dzień dzieci mogą bezpiecznie zajadać się mięsem z indyka, kurczaka i królika. Z produktów pochodzenia zwierzęcego poleca się również jaja i ryby. Z tych ostatnich najbardziej cenny jest łosoś, śledź, dorsz i makrela.

dobrym źródłem żelaza są warzywa zielone, np. szpinak

Produkty roślinne jako źródło żelaza

Żelazo w diecie to także warzywa, owoce oraz rośliny strączkowe. Trzeba jednak pamiętać, że z tychże produktów przyswajalność pierwiastka jest gorsza niż ma to miejsce w przypadku chociażby mięsa. Warto też wiedzieć, że przyswajalność żelaza zwiększa się w obecności witaminy C, dlatego każdy posiłek należy wzbogacać np. sokami owocowymi, które są jej źródłem. W jakich warzywach można znaleźć najwięcej żelaza? Głównie w warzywach zielonych, a więc szpinaku, brokułach, sałacie i kapuście. Bogate w żelazo są także buraczki, papryka, fasola i pietruszka.

Żelazo a produkty zbożowe

Żelazo w diecie to nie tylko mięso i warzywa. Na takim menu dziecko nie wytrzymałoby zbyt długo. Dobrym źródłem żelaza są też produkty zbożowe, za którymi przepada większość maluchów. Ten ważny pierwiastek można znaleźć m.in. w płatkach zbożowych i kaszach. Żelazo obecne jest w płatkach owsianych i jęczmiennych, brązowym ryżu, kaszy jaglanej oraz grahamkach.