Zespół jelita drażliwego to dziś często diagnozowana choroba. Może dopaść nas w każdej chwili, niezależnie od tego ile mamy lat i jakiej płci jesteśmy. Przyczyny zespołu jelita drażliwego nie są do końca poznane, aczkolwiek wśród głównych winowajców wymienia się czynniki psychologiczne, dietetyczne oraz bakteryjne zapalenie jelita. Nierzadko zespól jelita drażliwego wynika z uwarunkowań genetycznych. Choroba może być dokuczliwa, ale na pewno nie jest końcem świata! O ile pacjent stosuje się do zaleceń lekarza, a przede wszystkim przestrzega odpowiedniej dla siebie diety, o tyle może żyć komfortowo i spokojnie.
Objawy zespołu jelita drażliwego
Skąd mieć pewność, że to zespół jelita drażliwego? Choroba wysyła dość charakterystyczne sygnały, które powinny zmobilizować nas do odwiedzenia lekarza i wykonania badań. Wśród symptomów ZJD najbardziej typowe są bóle brzucha, które przybierają na sile zaraz po zjedzeniu posiłku. Do innych objawów choroby zalicza się przewlekłe wzdęcia, ucisk lub gniecenie w podbrzuszu, „przelewanie się” w brzuchu, zaburzenia rytmu wypróżnień – szczególnie męczące zaparcia lub wręcz przeciwnie biegunki. Bardzo często występują także nudności, zgaga, uczucie zmęczenia, odwodnienie oraz uczucie przepełnienia w żołądku. Typowe jest uczucie niepełnego wypróżnienia. Chory nawet w momencie oddania stolca nadal ma wrażenie, że jelita nie zostały do końca opróżnione.
Jak leczyć zespół jelita drażliwego?
Zacznijmy od tego, że nie ma jednego cudownego leku, który raz na zawsze wyleczy nas z uciążliwej choroby. Leczenie polega bardziej na minimalizowaniu występujących objawów. Pomocne w ZJD są leki działające rozkurczowo i likwidujące nieprzyjemne bóle brzucha (sprawdź tutaj: http://no-spa.pl/zespol-jelita-nadwrazliwego/przyczyna-zjn). W zależności od postaci choroby, lekarz może także zaproponować leki przeciwbiegunkowe i przeciwzaparciowe. Bardzo ważna jest właściwa dieta. Dobiera się ją w zależności od tego, czy chorobie towarzyszą biegunki czy zaparcia. Jak to dokładnie wygląda?
Dieta w ZJD – postać zaparciowa choroby
W przypadku zaparciowej postaci choroby należy sięgać po produkty, które zawierają jak najwięcej błonnika pokarmowego, który usprawni pracę jelit. Szczególnie polecane są kasze, ciemny ryż, razowe pieczywo, otręby owsiane, a także warzywa i owoce (również owoce suszone). W przypadku zaparć należy również zadbać o wypijanie dużych ilości płynów, szczególnie niegazowanej wody mineralnej.
Dieta w ZJD – postać biegunkowa choroby
W momencie, kiedy mamy do czynienia z biegunkową postacią ZJD, wówczas musimy skupić się głównie na produktach, które wiążą nadmiar wody i działają zapierająco. Przeciwbiegunkowo działają ziemniaki, biały ryż, a także banany, gotowana marchew oraz gotowana dynia. Dietetycy zalecają też pszenne pieczywo, kaszę manną , gotowane warzywa korzeniowe, chude gotowane mięso i ryby oraz kefiry. Na zakazanej liście znajdują się słodkości i cukier.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Related Posts
- Zbadaj sobie cukier i sprawdź czy to nie cukrzyca!
Codziennie w naszym kraju odnotowuje się coraz więcej przypadków zachorowania na cukrzycę. Według przeprowadzonych badań,…
- Czy to infekcja? Sprawdź objawy przeziębienia u dziecka
Choć przeziębienie u dziecka zwykle jest stresujące dla rodziców, to jednak warto pamiętać, że dziecko…
- Tajemnicza choroba Leśniowskiego-Crohna
Choroba Leśniowskiego-Crohna, która często bywa mylona z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego to przewlekły nieswoisty stan…