Zespół jelita drażliwego… Jak często słyszysz to określenie? Choroba ta dotyka coraz więcej osób, przez co mówi się o niej coraz częściej i coraz więcej. Co warto o niej wiedzieć? Zacznijmy od tego, że zazwyczaj dotyka osoby, które żyją w ciągłym stresie i pośpiechu. Częściej chorują na nią kobiety niż mężczyźni. Przypuszcza się, że przyczyną choroby mogą być czynniki psychologiczne, dietetyczne oraz bakteryjne zapalenie jelita. Niekiedy zespól jelita drażliwego może wynikać z uwarunkowań genetycznych. Trzeba przyznać, że ZJD należy do jednych z najbardziej dokuczliwych i męczących chorób. Nie jest jednak końcem świata! O ile chory stosuje się do zaleceń lekarza, a przede wszystkim przestrzega odpowiedniej diety, wówczas może prowadzić normalne życie.
Sprawdź, jakie objawy daje zespół jelita drażliwego
Zespół jelita drażliwego (sprawdź TUTAJ) daje dość charakterystyczne objawy. Jeśli tylko wsłuchamy się we własny organizm, na pewno ich nie przeoczymy. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na bóle brzucha, które zyskują na sile po każdym posiłku. Do innych objawów ZJD zalicza się ucisk lub gniecenie w podbrzuszu, „przelewanie się” w brzuchu, przewlekłe wzdęcia, męczące zaparcia lub wręcz przeciwnie uciążliwe biegunki. Niekiedy u chorego mogą wystąpić nudności, zgaga i przewlekłe zmęczenie.

Jak sobie radzić z zespołem jelita drażliwego?
Póki co, choroby nie można trwale wyleczyć, ale można skutecznie opanować przykre objawy. Przede wszystkim należy zmienić higienę jedzenia i dbać o to, żeby każdy posiłek zjadać powoli, bez zbędnego pośpiechu czy nerwów. Należy zadbać także o większą aktywność fizyczną oraz nauczyć się panować nad stresem. Warto także wdrożyć w życie odpowiednią dietę. Pisząc odpowiednią mam na myśli dopasowaną do postaci ZJD.

Dieta – biegunkowa postać ZJD
W momencie, kiedy mamy do czynienia z biegunkową postacią ZJD, wówczas musimy skupić się na produktach, które działają zapierająco. Odpowiednim wyborem będą ziemniaki oraz ryż. Przeciwbiegunkowo działa też gotowana marchew, surowe jabłko, banan, gotowana dynia, pszenne pieczywo, kasza manna, chude gotowane mięso. Na zakazanej liście znajdują się produkty spożywcze o dużej zawartości błonnika: ciemne pieczywo, płatki owsiane, ciemny makaron, itp.
Dieta – zaparciowa postać ZJD
Zaparciowa postać choroby wymaga spożywania produktów o dużej zawartości błonnika, który działa na jelita niczym miotełka. Na listę produktów polecanych warto wpisać m.in. warzywa, owoce – również owoce suszone, razowe pieczywo, razowy makaron, kaszę gryczaną. Godne polecenia się również napary ziołowe, szczególnie te z kopru i rumianku. Bardzo ważne jest także wypijanie dużych ilości wody.
Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Related Posts
- Zespół jelita drażliwego - to nie musi boleć!
Choć zespół jelita drażliwego jest dziś jedną z najczęściej diagnozowanych chorób, to jednak wciąż dla…
- Zespół jelita drażliwego. Sprawdź objawy i zobacz jak sobie pomóc
Zespół jelita drażliwego to dziś często diagnozowana choroba. Może dopaść nas w każdej chwili, niezależnie…
- Jak NIE uczyć się angielskiego?
To, że warto uczyć się języka angielskiego wie dziś każdy. Nie będę więc prawić Wam…